Országos tantárgyversennyé vált az Örökségünk Őrei

A tanügyminisztérium felvette országos versenynaptárába az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket diákvetélkedőt, amely így az első hivatalosan elismert örökségvédelmi versennyé vált Romániában. 

Idén a megyei és regionális megmérettetések után áprilisban országos döntőt is szerveznek a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiummal - olvasható az RMDSZ hírlevélében. A hivatalos elismerésért köszönet illeti a több mint 3000 diákot, akik eddig részt vettek a versenyben, az őket segítő pedagógusokat, és Kovács Irén Erzsébetet, az oktatási minisztérium államtitkárát, aki segített ebben a folyamatban - állapítják meg a mozgalom kezdeményezői. A mozgalom idén rekordot dönt: Erdély-szerte több mint 600 fiatal vesz részt a versenyben. 

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációt nevel, amely fontosnak tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. Az elmúlt 10 évben az Európai Unió 168 millió eurót költött az erdélyi magyar műemlékek felújítására. A versenyben résztvevő fiatalok pedig hatalmas szerepet töltenek be abban, hogy ez a szám gyarapodjon, hiszen az önkormányzatok, egyházak figyelmét a veszélyeztetett épületekre irányítják, ösztönözve őket arra, hogy olyan pályázati forrásokat hívjanak le, amelyek lehetővé teszik az épületek felújítását, restaurálását” - mondta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. 

Az idei évad újdonságai közé tartozik, hogy a versenybe bekapcsolódott Szatmár, Bihar, Máramaros és Kovászna megye is, így ma már 13 megyére terjed ki az Örökségünk Őrei hálózat. „2012-ben, amikor a versenyt útnak indítottuk, úgy gondoltuk, hogy ez csak a szórványról fog szólni, azonban nagyon gyorsan bebizonyosodott, hogy rengeteg iskolát érdekel a program. Ez most már egy Erdélyt lefedő mozgalom, amelyet európai sikertörténetként, példaértékű programként emlegetnek az Európai Unióban” – tette hozzá Hegedüs Csilla.

Az áprilisi országos döntőt februárban és márciusban megyei, illetve regionális döntők előzik meg. A csapatoknak egy tevékenységi beszámolóval és egy rövid, 7-10 perces színdarabbal is készülniük kell, amely révén bemutatják az örökbefogadott műemléket, a csapat tevékenységét, az épülethez fűződő különböző történeteket. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?