Marosvásárhelyen mutatják be a román-magyar együttélésről szóló drámapályázat győztesét

A Színház a százéves évfordulón című eseménysorozattal reflektálnak a Nagy Egyesülés száz éves évfordulójára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós és Liviu Rebreanu Társulatai december 15-én, szombaton. Színre viszik a Communitas Alapítvány román-magyar együttélésről szóló drámapályázatának nyertes művét is.

A Román vs. Magyar. Román-magyar kulturális interferenciák a színházban 1918 után című projekt részeként az esemény több tevékenységet foglal magába, egy nemzetközi tudományos konferenciát, két kortárs dráma színpadi adaptációját, egy retrospektív kiállítás megnyitóját, egy adatszerű honlap indítását, illetve a romániai színházak igazgatóinak találkozóját, a Kulturális és Nemzeti Identitás Minisztériuma támogatásával, közölte az intézmény.

Szombatra hívták össze az Identitás és alteritás. A színház, mint a román-magyar találkozás színtere című nemzetközi tudományos konferenciát a Continental Szálló Nicolae Grigorescu termében, szervezői a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Színház-és Multimédia Kutatóintézet, valamint a marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti és Technológiai Egyetem. A konferencia keretén belül olyan tudományos értekezésekre kerül sor, amelyek a történelem, művészi alkotás, identitás, fordítások, elméletek, egyéni alkotások által a román és magyar színházi művészet egymásra gyakorolt kölcsönhatását hivatottak bemutatni.

Tévedések tárháza

Két kortárs dráma színpadi adaptációját is bemutatják. A Liviu Rebreanu Társulat Dálnoky Réka Tévedések tárháza című szatíráját mutatja be Nicu Mihoc rendezésében szombaton 17 órától a Nemzeti Színház kistermében .

A szereposztás tagjai: Béres P. Ildikó, Bianca Fărcaş, Alexandru-Andrei Chiran, Fülöp B. Erzsébet, Galló Ernő, Anca Loghin, Ștefan Mura és Tollas Gábor. Az alkotócsapat további tagjai: Denisa Berceanu jelmez- és díszlettervező, Lucian Matei videodesigner, a szöveg fordítását Dálnoky Réka és Kacsó Judit-Andrea jegyzi.A Tévedések tárháza színmű a Communitas Alapítvány „Száz év a lépcsőházban” című drámapályázatának nyertese.

Tündérország

A Tompa Miklós Társulatnál Keresztes & Blaga rendezésében George Ștefan Tündérország című drámájának színpadi adaptációját mutatják be szombaton 20 órától a színház nagytermi studióterében. A szereposztás tagjai: Kilyén László, Kiss Bora, Nicu Mihoc, Cristian Iorga, Pál Zoltán e.h. és Loredana Dascălu. Videodesigner Adrian Matei.E két kortás mű színpadi bemutatójának célja ösztönözni és támogatni a fiatal kortárs magyar és román szerzők munkásságát. A drámák jellegzetességeire reflektálva az előadások rendezői mindkét produkciót a román és a magyar társulat színészeivel közösen hozták létre, így az előadások többnyelvűsége és a többnyelvűséggel való játék, a kultúrák közti áthallások kiemelt hangsúlyt kapnak.

Színházi kölcsönhatások

Pénteken 18 órától a nagytermi előcsarnokban a színházi archívum anyagaiból és fényképeiből készült retrospektív kiállítás nyílik, melynek tárgya a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar nyelvű színművekből készült román produkciói, illetve román nyelvű színművekből készült magyar produkciói. A téma kapcsán bemutatják a teatrulacentenar.ro című online adatbázist is.

A Színház a százéves évfordulón eseménysorozat zárómozzanata a romániai színházak igazgatóinak találkozója, amelyen az ország színházainak vezetői a mindannyiukat érintő nehézségekről, együttműködési lehetőségekről, fesztiválszereplésekről és új jogalkotási javaslatokról fognak megbeszélést tartani. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?