Román-magyar együttélésről szóló drámákat díjaztak Kolozsváron

Dálnoky Réka nyerte az RMDSZ és a Communitas Alapítvány román-magyar együttélésről szóló drámapályázatát. A kolozsvári kaszinóban tartott ünnepségen a Tévedések tárháza című írást a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészeinek felolvasószínházi előadásában hallhattuk.

A Száz év a lépcsőházban című drámapályázatra 14 alkotás érkezett. A pályaműveket egy öttagú zsűri bírálta el: Bartha Réka színikritikus, Bogdán Zsolt András, Hatházi András és Sebestyén Aba színművészek, valamint Tibori Szabó Zoltán újságíró. A szakmabeliek mellett pedagógusok, egyetemi hallgatók és nyugdíjasok tollából is érkeztek írások, külföldről – akik jelentős időt itt éltek – és Erdélyből egyaránt – mutatott rá az est moderátora, Laczkó Vass Róbert színművész.

Harmadik helyezett lett és ötezer lejes pénzjutalomban részesült K. Kovács István Transzilván tabuk, avagy harminc a százból című írásával, Demény Péter Viharálom című drámájával a második hely és az azzal járó hétezer-ötszáz lejes pénzjutalom tulajdonosa lett, a tízezer lejes fődíjat pedig Dálnoky Rékának ítélték oda.

Az elmúlt száz év kisebbségi lét fényében feltevődik a kérdés, hogy milyenek voltunk és mivé váltunk – mutatott rá beszédében az RMDSZ elnöke, aki szerint ezt az időszakot legalább százféle perspektívából lehet megközelíteni. Elmondta, a szövetség folyamatosan keresi a párbeszédet a többségi társadalommal, azonban úgy tűnik, „a többség nem érzi, hogy lenne bármilyen gond, amit meg kellene oldani velünk kapcsolatosan”. 

A drámapályázat címéről úgy vélekedett, a lépcsőház átmenetet jelent a bent és a kint között, azonban az átmenetet sokféleképpen lehet értelmezni. A pályázat segítséget akar nyújtani a drámaírásnak és a szerzőknek, részletezte Kelemen Hunor, aki úgy látja, ha csak nem kapnak felkérést, drámákat ritkábban írnak az alkotók, inkább vershez vagy prózához fordulnak.

A szövetségi elnök bejelentette: ha a szerzők is beleegyeznek, kötet formájában közölni fogják a díjnyertes pályaműveket. Elképzelhető, hogy a drámapályázatot jövőre is meghirdetik, Kelemen Hunor szerint érdemes folytatni, van igény egy ilyen lehetőségre, ugyanis nagy érdeklődés övezte az idei kiírást.

A Communitas Alapítvány elnöke is gratulált a pályázóknak. Elmondta, szerinte a romániai magyarság „kettős élete” abban is jól látszik, hogy évről évre két szilvesztert ünneplünk, kétszer koccintunk. „De 2017-et búcsúztatva azért volt egy kis szorongás bennünk, hogy milyen lesz 2018” – fogalmazott Takács Csaba, aki úgy látja, egyelőre „megúsztuk” a támadásokat a centenáriumi évben, azonban ez azzal is magyarázható, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható aktuálpolitikai események elvonták a figyelmet.

Az ünnepség zárómozzanataként a Tévedések tárháza című nyertes drámát olvasták fel a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei, Bogdán Zsolt András, Árus Péter, Dimény Áron, Kántor Melinda, Viola Gábor, Bodolai Balázs, Zongor Réka és Csutak Réka.

Kimaradt?