A 200 éves kolozsvári sportéletről nyílik fotókiállítás

Archívum mozgásban. A kolozsvári sportélet vizuális emlékezete címmel nyílik kiállítás pénteken este hat órától Kolozsváron a Sapientia EMTE Tordai úti épületében. A fotóanyag online is elérhető lesz a megnyitó után, közölte a szervező Erdélyi Audiovizuális Archívum.

200 éve indult a kolozsvári szervezett sportélet, amikor 1818-ban Gaetano Biasini vívóiskolát alapított a városban. Noha a fényképet két évtizeddel később, 1839-ben találták fel, a 19. század végére a fényképezőgép a sportoló barátja lett, amelyik előbb műtermekben örökítette meg a sportmezbe bújtatott, edzett testet, és a bajtársiasan pózoló csoportokat. Amint a fejlődő  fotótechnika lehetővé teszi a pillanatképet, egy új képfajta születik: a sportfotó. A szoborszerűen pózoló testek mintha életre kelnének, és a mozgás válik a fénykép valódi témájává. A sportfotó középpontjába az emberi test szürreális, különleges teljesítményei kerülnek. A fotókon megörökített mozdulatok modern látványossággá válnak, és egyúttal a sportteljesítmények vizuális úton birtokba vehetők és továbbadhatók lesznek.A kolozsvári sportélet egykori történetei is vizuális emlékként hagyományozódtak ránk, amelyek Killyéni András sporttörténész kutatásai során álltak össze fényképgyűjteménnyé. A különféle gyűjteményekből és privát albumokból származó képeket az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel digitálisan és katalogizálta az Audiovizuális Örökség Világnapja Erdélyben 2018. A 200 éves kolozsvári sportélet képekben című projekt részeként.

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum és a Maszol Időutazó című közös sorozatában két sporttörténeti témával is foglalkoztunk, ezek ide kattintva olvashatóak:
Egy kolozsvári világbajnok lány fényképalbumaiból
Amikor atlétának lenni életfilozófia volt – száztíz éve szerzett olimpiai ezüstöt a kolozsvári Somodi István

Az Archívum mozgásban című kiállítás egyszerre állít emléket a kolozsvári sportolók történeteinek, ugyanakkor a vizuális emlékezet működésével is foglalkozik. A tárlat bemutatja, hogyan bukkan fel polgárosodó 19. század Kolozsvárjának sportkínálatában a korcsolya,  az atlétika, a kerékpározás, a tenisz és a labdarúgás, majd a világháborúk környékén hogyan bukkannak fel újabb csapatok és riválisok az erdélyi mezőnyben. Ahogyan a modern sportélet mozgásba hozza a várost és a helyi társadalmat, ezzel egyidőben a vizuális kultúra is mozgásba lendül. Hogyan tudják a 120 évvel ezelőtti sportolók utókorra hagyott archív fényképei mozgásba hozni a mai ember emlékezetét és fantáziáját? Hogyan lesz a gyűjteményből archívum, és az emlékes doboz káoszából strukturált sporttörténet?

A projekt keretén belül összegyűjtött és archivált képek online formában is megtekinthetők lesznek a kiállításmegnyitót követően. A szervezők felhívják a sporttörténethez vagy fotótörténethez kapcsolódó képekkel rendelkezőket, hogy amennyiben támogatnák azokkal az Erdélyi Audiovizuális Archívum kutatási, gyűjtési projektjét, értesítsék az archívum munkatársait.

A feldolgozott képeket Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, Manouschek Ottó utódai, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László és Cselényiné Sütő Ágnes adományozta.

A november 16. és december 9., 10.00–20.00 óra között látogatható kiállítás kurátora Újvári Dorottya, kutató-szakértője Killyéni András, a digitalizálást és katalogizálást Kovács Flóra, Újvári Dorottya, Mira Marincaș végezte, a fénykép utómunka Mira Marincaș és Tóth Orsolya munkája. A projektet Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, a Communitas Alapítvány, éa a Bethlen Gábor Alap támogatta, szakmai partnerei a Korzo és az Erdélyi Krónika.

Kimaradt?