Váta Lóránd kontra Transindex: év vége előtt ítélet lesz a sajtóperben

Ezen a héten lezárult a tanúk kihallgatása, és a következő, november 19-i tárgyalás után, várhatóan még az év vége előtt alapfokú ítélet születik abban a perben, amelyet Váta Lóránd színművész indított a Transindex kiadója és volt főszerkesztője, Kulcsár Árpád ellen.

Mint ismert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja a portálon tavaly megjelent két írás miatt fordult a bírósághoz. Váta Lóránd szerint ezek foltot ejtettek a becsületén, súlyosan sérült a jó hírneve és a magánélete. Ennek nyomán olyan erkölcsi veszteség érte, amelyért anyagi kártérítést – 50 ezer eurót – kér az alperesektől.

A Kolozs megyei törvényszéken eddig három tárgyalás volt, az elsőről itt számoltunk be. Az utóbbi két tárgyaláson, június 25-én, illetve október 22-án, hétfőn a tanúkat hallgatta ki a bíróság. Váta Lóránd mellett a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Gergely Balázs, illetve Kántor Melinda színésznő tanúskodott. A Transindex azt a két fiatalembert idéztette be a törvényszékre, akiket Váta állítólagosan zaklatott.

A tanúk kihallgatása hétfőn lezárult. A következő tárgyalás időpontját november 19-re tűzték ki. Váta Lóránd a Maszolnak elmondta: ügyvédje számításai szerint még ebben az évben, a decemberi ünnepek előtt megszületik az alapfokú ítélet a perben.

Fejlemény, hogy időközben Kulcsár Árpád távozott a Transindextől, jelenleg külföldön él, egy magyarországi portálnál dolgozik. Az újságíró tavaly mondott le a főszerkesztői tisztségéről, nem sokkal azután, hogy a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének becsületbírósága lejárató kampánynak minősítette a két írást, és felkérte, hogy nyilvánosan kérjen elnézést „az emberi méltóságában megsértett és megalapozatlanul bizonyítékok nélkül megvádolt” színésztől.  Ez Váta Lóránd szerint a mai napig nem történt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?