Trump a csúcstalálkozóról: „Őszinte, közvetlen és produktív” volt

"Őszinte, közvetlen és produktív" találkozó volt – jelentette ki Donald Trump a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón, amelyen szemmel láthatóan büszke volt az elmúlt órákban történtekre, és ezt nem is rejtette véka alá.

Az amerikai elnök "megingathatatlan elkötelezettségről" beszélt a denuklearizáció kapcsán. Kim Dzsongun szóban is megerősítette neki, mondta, hogy ezt megteszik. A szankciókat is ekkor szüntetik meg – mondta.

Megismételte, hogy Kim Dzsongun "nagyon tehetséges", és amikor ismét kérdezték a korábban fogva tartott, majd hazaküldése után elhunyt amerikai diákról, Otto Warmbierről, azt mondta, nélküle a találkozó nem történhetett volna meg. Állítása szerint szó esett az emberi jogokról és a hadifoglyokról is: "Történni fognak dolgok. Jót akar tenni" – mondta.

Beszélt arról is, hogy leállítja az amerikai-dél koreai közös katonai gyakorlatokat – bár ez még egyelőre nem egy megállapodás része. Mint fogalmazott, a háborúk költségesek és provokatívak, ezért nincs rájuk szükség.

Barátságos G7-találkozó

A G7-csúcsról azt mondta: "nagyon barátságos" volt, de mindegyik jelen lévő ország "kihasználja" az USÁ-t. Egy az eseményről készült elhíresült fotóról, amelyen többen is a vele szemben elhelyezett asztalra támaszkodnak, Angela Merkel meg egyenesen rá néz, ő maga meg karba tett kézzel ül, úgy fogalmazott: valójában barátságos volt a hangulat ekkor, éppen egy kommüniké szövegére vártak, és mindenki csak beszélgetett.

Trump egyébként visszavonta alírását a csúcs zárónyilatkozatáról, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő "hamis állításaival" indokolt.

A keddi sajtótájékoztatón azonban már másképp beszélt, bár ostorozta is a tagállamokat. "Jó kapcsolatom van Justinnal [a kanadai elnökkel]. Jó kapcsolatom van Merkellel, de Németország a GDP egy százalékát költi a NATO-ra", mondta.

Trump szerint Kínának is kedvez, hogy a szomszédságában már nem lesz atomfegyverkezés. Velük azonban kisebb mértékben működnek együtt, elsősorban Dél-Koreával és Japánnal dolgoznak a denuklearizáción. A kínai elnököt ettől függetlenül megdicsérte, és azt mondta, talán felhívja őt, mielőtt visszarepül az Egyesült Államokba. Mun Dzsein dél-koreai elnököt is méltatta.

Nagyszerű partok

Trump azt is mondta, hogy Észak-Koreának remek partjai vannak, amelyeken nagyszerű házakat lehetne építeni. Ahelyett, hogy rakétákat lőnének az óceánba, inkább a világ legjobb hoteljeit építhetnék melléje – magyarázta.

Trump azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy a világtörténelemben nagyon fontos eseménynek nevezte a találkozót. Hozzátette azt is, hogy ő akar pontot tenni a történések végére, mert ha ezúttal nem sikerül, akkor ez a találkozó nem volt elégséges.

Arról, hogy Donald Trump és Kim Dzsongun testbeszéde mit árult el róluk a csúcstalálkozón, itt írtunk bővebben.

Kim "megtette az első bátor lépést a világ felé"

Abe Sinzó japán miniszterelnök üdvözölte a közös megállapodást, egy átfogó megoldáshoz vezető első lépésnek nevezve azt. Japán egy teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan denuklearizációt szeretne a koreai félszigeten, mondta.

Mun Dzsein dél-koreai elnök szerint számos nehézség várható még, de a múltba már nem kerülünk vissza. Kim Dzsongunra egy olyan vezetőként emlékszünk majd, aki megtette az első bátor lépést a világ felé, tette hozzá. A béke és együttműködés új fejezetét nyitják meg az elnök szerint.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?