FRISSÍTVE - Kiszivárgott, hogy milyen dokumentumot írt alá Trump és Kim Dzsongun

Donald Trump amerikai elnök kijelentette a média előtt, hogy "nagyon jól" sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel kedden Szingapúrban, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani "egy nagy problémát, egy nagy dilemmát". FRISSÍTÉS1: Mindkét fél akáírt egy dokumentumot, amelynek a tartalmáról semmit nem tudni. FRISSSÍTÉS2: Kim Dzsongun "tehetséges ember, és nagyon szereti az országát" Trump szerint. FRISSÍTÉS3: Kiszivárgott a dokumentum tartalma.

Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Majd elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vesznek.

Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsongun delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet.

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt. "Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni" - fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról. Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének. Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsongun is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették, nem utolsósorban azért, mert amerikai elnök és észak-koreai vezető most először találkozott egymással.

A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte "kiváló kapcsolat" alakul majd ki közöttük, "ehhez nem fér kétség". Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, "a régi beidegződéseket és az előítéleteket".

FRISSÍTÉS1: "Nagyon fontos és meglehetősen átfogó jellegű dokumentumot" írnak alá – jelentette be Donald Trump romániai idő szerint reggel fél 9 után, de az nem derült ki, hogy mit tartalmaz a dokumentum. Kim Dzsongun arról beszélt, történelmi súlyú találkozó ez, és háláját fejezi ki az amerikai elnökkel szemben. Trump újságírói kérdésre úgy felelt: "hagyon, nagyon hamar" megkezdődik az amerikai denuklearizáció, de arra nem bólintott rá, hogy ez száz százalékos lenne.

Amikor a korábban fogva tartott, és hazaengedése után elhunyt amerikai diákról, Otto Warmbierről kérdezték, szintén nem válaszolt.

Arra a kérdésre, hogy Kim Dzsongunt meghívják-e Washingtonba, Trump igennel felelt.

FRISSÍTÉS2: Sokat tanultak egymás országáról, Kim Dzsongun nagyszerű tárgyalófél, tehetséges ember, és nagyon szereti az országát – mondta el újságírók kérdésére Donald Trump a találkozó helyszínéül választott épület előtt, ahol többször is kezet fogott a koreai vezetővel, majd elbúcsúztak egymástól.

FRISSÍTÉS3: Egy a Twitteren megjelent, nagyított fotó leleplezte az aláírt dokumentum tartalmát. Az ABC riporterének Twitter-fiókján olvashatók szerint a két fél elkötelezett egy megújult USA-Észak-Korea kapcsolat kialakítása mellett, amely a két ország népének békéjét és jólétét szolgálja. Emellett tartós és stabil békéért dolgoznak a koreai félszigeten, az északi rezsim pedig elkötelezi magát a teljes denuklearizáció mellett.

A dokumentum arra is kitér, hogy a felek a hadifoglyok és háborúban eltűntek felkutatásáért tesznek lépéseket, kárpótolva azokat, akiket már azonosítottak. Emellett további tárgyalásokat folytatnak a jövőben, hogy gyakorlatba ültessék a mostani csúcson megegyezetteket.

Címlapi illusztrációnk forrása: Jonathan Ernst/Reuters

Kapcsolódók

Kimaradt?