Több száz író tiltakozik a Népszabadság megszüntetése miatt

A litera.hu-n teljes névsor olvasható azokról az írókról, akik tiltakoznak a Népszabadság szombati megszüntetése ellen.

A honlapon a következő szöveg áll: "Mi, magyar írók, tiltakozunk a Népszabadság aljas és gyáva megszüntetése ellen. Szolidaritást vállalunk a lap újságíróival és minden munkatársával, akiktől hitvány és cinikus módon vették el munkájukat és a megszólalás lehetőségét.

A Népszabadság nemcsak politikai napilap, hanem kiemelten fontos kulturális műhely is volt. Egyike azon kevés nyomtatott sajóterméknek, ahol vers, széppróza, kritika vagy esszé még egyáltalán helyet kaphatott. A lap tönkretétele ezért is pótolhatatlan veszteség. Nincs kétségünk afelől, hogy a nyilvánosság elől ma is bujkáló, ismeretlen tulajdonosoknak mi a szándéka azokkal a vidéki napilapokkal, amelyek szintén a birtokukba kerültek. Ezek az újságok egész országrészek számára a helyi közélet egyetlen fórumát jelentik. E lapok jövőjük miatt okkal rettegő munkatársaival is szolidaritást vállalunk.

A Népszabadság brutális tönkretétele nemcsak újabb lépés a sajtószabadság teljes felszámolása felé, hanem egy évek óta tartó folyamat jelképes lezárása is. Sajtószabadságot! Demokráciát!"

További írói csatlakozásokat ezen a Facebook-oldalon lehet nyomon követni.

Mint korábban megírtuk, a kiadó Mediaworks szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni". A Népszabadság szerkesztősége Facebook-posztban írta meg, hogy a nyilvánossággal egyidőben értesültek a történtekről. A szerkesztőség szerint puccs történt.

Szombat este a Kossuth-téren civilek, a lap szerkesztősége előtt pedig az MSZP szervezett tüntetést.

FRISSÍTÉS1: A Népszabadság munkatársai vasárnap délután megpróbálták felvenni a munkát. Az eseményen szimpatizánsok is megjelentek. A történésekről az alábbi linken vagy alább látható videó.

FRISSÍTÉS2: Hazai idő szerint 6 óra után a Néspzabadság szerkesztőinek Facebook-oldalán az az üzenet jelent meg, hogy a Mediaworks vezetőségével folytatott tárgyalások eredménytelenek voltak: "A Népszabadság hétfőn nem jelenik meg. A szerkesztőség tagjai most is együtt vannak, és arról beszélgetnek, mi lesz a következő lépésük."

Kapcsolódók

Kimaradt?