banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Megrázó videofelvételek jelentek meg a lelőtt maláj gépről

Megrázó videofelvételek jelentek meg pénteken az ausztrál sajtóban arról a kelet-ukrajnai helyszínről, ahol a malajziai légitársaság MH17-es járata pontosan egy évvel korábban, 2014. július 17-én lezuhant.

A repülőgép a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében zuhant le. A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a tragédiáért.

videót közzétevő ausztrál napilap, a Daily Telegraph azt állította, hogy az a szakadárok donyecki támaszpontjáról került ki, és csupán ezen a héten jutott az újság birtokába. A felvételeket a szeparatisták készítették nem sokkal a katasztrófa után. 

Az AFP francia hírügynökség szerint a felvételeken a repülőgép roncsainál fegyveresek láthatók katonai gyakorlóruhában, amint kinyitják az utasok csomagjait, és ami benne van, a földre szórják.

A Hszinhua kínai hírügynökség beszámolója szerint a katonák megdöbbentek azon, hogy nem egy katonai repülőgép, hanem egy polgári utasszállító füstölgő roncsait látják. A Daily Telegraph szerint a felvételen az egyik férfi az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) személyazonosító kártyáját viselte a nyakában.

A felvételen holttestmaradványokat nem látni, helyüket csak homályos foltok érzékeltették.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy émelyítő a látvány, amelyet a felvételeken örökítettek meg. Azt mondta, nem tudja megerősíteni a videó hitelességét, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az éppen egy évvel a történtek után jelent meg. Hozzátette, a felvétel arra utal, hogy nem baleset történt, hanem szándékos kegyetlenség.

A repülőgép 298 halálos áldozata közül 38 volt ausztrál állampolgár. Róluk pénteken az ausztrál fővárosban, Canberrában gyászszertartáson emlékeztek meg. Később Tony Abbott kormányfő az ausztrál parlament kertjében emléktáblát avatott fel az áldozatok nevével.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?