Mandiner-interjú: így él most Markó Attila Budapesten

„Nem az igazságszolgáltatás, hanem a hiánya elől menekültem el Romániából” – nyilatkozta a Mandinernek Markó Attila, aki feleségével december óta él Budapesten. A politikus ellen letartóztatási parancs van érvényben Romániában.

A portálnak adott interjúból kiderül, hogy eddig a tartalékaikból és az RMDSZ-es politikus parlamenti képviselői alapdíjából éltek, ám már utóbbi sincs, ugyanis április elsején lemondott mandátumáról. Negyvenhat éves. Az albérlet, amelyben meghúzták magukat, 30 négyzetméter.

Markó elmondta, otthon van egy családi házuk, hat évig pofozgatták, csinosítgatták. Ezt az ingatlant azonban zárolta a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Lassan munkát keresnek, próbálják újrakezdeni az életüket.

Arra a kérdésre, hogy most bujkál-e, a politikus így válaszolt: „Nem tudom, mi a neve ennek pontosan. Azt tudom, hogy nagyon rossz. De nem valódi bujkálás ez. Ahhoz, hogy ne némítsanak el és az igazat kimondva védekezhessek, meg kell, hogy legyen a kellő szabadságom. Itt megvan. Romániában nincs. Se szabadság, se igazság.”

Mint ismert, Markó ellen két eljárás is indult kárpótlási ügyekben. Az elsőben ejtették a vádakat, a másodikban azonban megtörtént a vádemelés, és távollétében elrendelték a letartóztatását három, 84 millió eurós kárt okozó 2008-as és 2009-es kárpótlási döntés miatt. Ebben az ügyben az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) központi restitúciós testületének két másik akkori tagját, Horia Georgescut, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőjét és Theodor Nicolescu liberális képviselőt már őrizetbe is vették.

A vádpontok között nem szerepel csúszópénz elfogadása. „Annyi a bűnöm, hogy tagja voltam a bizottságnak. Ha valaki a tagok közül lemutyiz magának telket, házat, pénzt, azt én mégis honnan tudnám? Honnan kellene tudnom? Nem gondoltam volna ilyet se Bicáról, sem Nicolescu liberális képviselőről” – fogalmazott az interjúban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?