Merkellel tárgyalt Johannis az EU-csúcs előtt

Perceken keresztül beszélgetett Klaus Johannis államfő Angela Merkel német kancellárral a csütörtökön kezdődő nem hivatalos EU-csúcs előtt – számolt be a HotNews.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői az ukrajnai válságról és ezzel összefüggésben az EU-orosz viszonyról, a terrorizmus elleni küzdelemről, a gazdasági és pénzügyi uniós együttműködés továbbfejlesztéséről, valamint Görögország helyzetéről tanácskoznak csütörtökön Brüsszelben. Ez az első EU-csúcs, amelyen Romániát Klaus Johannis képviseli.

A találkozón, amelyen - annak "informális" jellege miatt - hivatalos döntések nem születnek majd, ám - uniós diplomaták szerint - valamilyen politikai egyetértés felettébb kívánatos lenne a napirenden szereplő kérdésekben, különösen az ukrán-orosz problémakört illetően.

A legnagyobb bizonytalanság azonban szerdán éppen ezt a témát övezte, hiszen a nap folyamán Minszkben Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök tett diplomáciai kísérletet arra, hogy Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfővel együtt megállapodásra jusson a kelet-ukrajnai harcok beszüntetéséről.

A csütörtök délben kezdődő brüsszeli EU-csúcson a tagországok állam-, illetve kormányfői előbb meghallgatják Porosenko tájékoztatását, majd saját körben értékelik a helyzetet, és az értékelés alapját Merkel és Hollande feszülten várt beszámolója adja majd.

Nevének mellőzését kérő uniós diplomata szerdán úgy fogalmazott, hogy "háború vagy béke" a tét. Felhívta a figyelmet arra: amennyiben nem sikerül megállapodni a harcok beszüntetéséről, akkor megnőhet az esélye annak, hogy az Egyesült Államok megkezdi a fegyverszállítást Ukrajnának. A korszerű amerikai fegyverek kezelésére azonban az ukrán haderő nincs felkészítve.

Kapcsolódók

Kimaradt?