BRÉKING: Putyin: vasárnaptól tűzszünet Ukrajnában

Vlagyimir Putyin a minszki csúcstalálkozón bejelentette, hogy vasárnaptól tűzszünet lép érvénybe Ukrajnában.

Az ukrán válságról szóló minszki tárgyalások második napján Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy elfogadott egy megállapodást, amely szerint február 15-től tűzszünet lép életbe Ukrajnában.
https://www.youtube.com/watch?v=ZxrnlfXYo30

A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai "felkelők" pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket. Egyes források szerint erre két hét áll rendelkezésre.

A megegyezés értelmében Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, figyelembe véve a kelet-ukrajnai lakosság jogait.

Teljes fogolycsere lesz, TASZSZ orosz hírügynökség szerint a felek "mindenkit mindenkire" alapon biztosítják a kelet-ukrajnai konfliktusban túszul ejtett és törvénytelenül fogva tartott foglyaikat. A fogolycsere folyamatának legkésőbb a nehézfegyverek visszavonását követő ötödik nap be kell fejeződnie.

Az ukránok megállapodtak az oroszokkal Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő rövid időn belül történő szabadon engedéséről - ezt Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be. Szavcsenko tavaly nyáron esett az oroszbarát donyec-medencei szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Moszkva orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolta Szavcsenkót.

Putyin azt mondta bejelentésekor, hogy éppen előtte írták alá a minszki összekötő csoport dokumentumát, amely a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki megállapodásának megvalósítására irányuló intézkedéseket rögzíti. A maratoni német-francia-orosz-ukrán csúcs eredményeként ugyanakkor csak egy nyilatkozatot adnak ki, amely szerint a felek támogatásukról biztosítják az ukrán válság rendezésére irányuló folyamatot.

Csütörtök délelőtt már több mint 14 órája tárgyalt Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök. A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését.

Ugyancsak bejelentést tett Francois Hollande francia elnök, aki azt mondta, hogy átfogó politikai megoldást sikerült találniuk a tárgyaló feleknek.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?