Megint eltűnt egy repülő Távol-Keleten

Megszakadt a földi összeköttetés azzal a repülőgéppel, amely magyar idő szerint éjjel egykor kellett volna, hogy megérkezzen Indonéziából Szingapúrba. Az AirAsia QZ8501-es járatán 162 ember tartózkodott – írta a BBC. A hírt az AirAsia facebook oldalán is megerősítette.

FRISSÍTÉS: 

Indonéz források megerősítik, hogy egy repülőgépet láttak lezuhanni Kelet-Belitung partjainál - írja a globoport.hu. Belitung szigete mintegy félúton van Szumátra és Borneó között. A helyi kormányzat tisztségviselői a Bangka Pos hírportálnak egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy a vízbe csapódott Airbus, amelyet a helyi halászok láttak azonos az Air Asia eltűnt utasszállítójával, de a gép eltűnéskori helyzete közel van ahhoz a ponthoz, ahol a becsapódást látták.

A kutató mentő műveletek megindultak. Az indonéz flottához, és a környéken tartózkodó halászokhoz csatlakozik a szingapúri légierő két C 130-as repülőgépe.

Az Air Asia QZ 8501-es járata a Jáva szigetén fekvő Surabayából indult, célállomása Szingapúr Changi reptere lett volna.  A fedélzeten 155-en tartózkodtak, túlnyomó többségük indonéz állampolgár, de az Air Asia által nyilvánosságra hozott adatok szerint volt köztük egy maláj egy szingapúri és egy brit is. 138 felnőtt, 16 gyermek és egy csecsemő volt a gépen.

Az Airbus 320-200-as kapitánya korábban rossz időről jelentett, ezért a Surabayából Szingapúrba tartó repülő pilótái engedélyt kértek arra, hogy eltérjenek a kijelölt útvonaltól. A kapcsolat ekkor veszett el, még Indonézia légterében, Borneó szigetéhez közeledve, amikor a gép 10 ezer méter magasan járt.

A gép a Reuters szerint 9750 méter magasan repült, amikor engedélyt kért, hogy 11500 méterre emelkedjen, hogy elkerülje a felhőket. Az AirAsia története során még sosem veszített el repülőgépet. Az első és a másodkapitányt is tapasztalt szakembernek ismeri a légitársaság.

A légitársaság jelentése szerint 155 utas és hétfős személyzet utazott a gépen. Ebből 156 fő indonéz, három dél-koreai, egy-egy szingapúri, malajziai és francia.

Az Air Asiaa térség legnagyobb fapados légitársasága. Kuala Lumpur-i főhadiszállása mellett rendelkezik regionális központtal Bangkokban és Jakartában is, nemrég nyitotta meg leányvállalatát Indiában. Járatai behálózzák egész Ázsiát, de eljutnak Ausztráliába is. (Korábban voltak európai járataik is, sőt budapesti járatnyitás is volt tervben, de az európai válság miatt erről lemondtak. )  A cég ismert agresszív üzletpolitikájáról, és alacsony árairól, ugyanakkor eddig  biztonsági problémák – ellentétben számos indonéz magántársasággal, amelyek híresek rosszul karbantartott gépeikről, és gyengén képzett személyzetükről – vele szemben nem voltak - írja a globoport.hu.

Az indonéziai AirAsia 49 százalékban malajziai tulajdon. Malajzia repüléstörténetének legtragikusabb éve az idei: március 8-án a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata tűnt el nyomtalanul, 239 emberrel a fedélzetén.

Július 17-én pedig Donyeck felett lőtték le az oroszbarát szeparatisták a társaság MH17-es járatát, amelyen Amszterdamból Kuala Lumpurba 298 ember tartott. A tragédiákat senki sem élte túl.

Kapcsolódók

Kimaradt?