Sorra mondanak fel az újságírók az Origo.hu-nál

Felmondott szerdán az Origo újságírója, Pethő András, akinek Lázár János milliós hotelszámláiról írt cikkei is hozzájárulhattak ahhoz, hogy hétfőn este menesztették a lap főszerkesztőjét, Sáling Gergőt.

Távozik a két felelős szerkesztő is, és mások is hasonló lépésen gondolkodnak – írja a hvg.huA portál úgy tudja, a hírek rovat tagjai hamarosan állásfoglalást adnak ki arról, hogy miért tartják elképzelhetetlennek a munka folytatását a főszerkesztő eltávolítását követően. 

A hvg.hu értesülései szerint már korábban is megpróbált a Fidesz-kormány az Origo tulajdonosán, a Deutsche Telekomon keresztül "odahatni", amikor számukra érzékeny témákkal foglalkozott az portál, illetve állítólag azt is zokon vették, hogy Origo is szolidaritást vállalt a Fidesz választási központjából kizárt újságírókkal, de az utolsó cseppet Pethő András Lázár János milliós hotelszámláiról írt cikke, illetve az ezt megelőző per jelentette az adatok megszerzéséért.

Az Origo kedden megpróbálta azt kommunikálni, hogy "a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására", és ezért szükséges az átszervezés, cáfolva a politikai ráhatást. A Kettős Mérce viszont a sajtószabadságot féltve tüntetést szervezett a szerkesztőség elé. Több ezren vonultak – egyben a reklámadó, valamint a civil szervezetek feketelistázása ellen is demonstrálva – az Origo Dob utcai székházától a Kossuth térre.

Kapcsolódók

Kimaradt?