Jeleket észleltek az eltűnt maláj gép után kutatók

Egyelőre ismeretlen eredetű, pulzáló jelet észlelt az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép feketedoboza után kutató egyik kínai keresőhajó az Indiai-óceán déli részén - jelentették szombaton kínai hírforrások.

A Haihszün 01 nevű hajóra szerelt feketedoboz-detektor a 37,5 kiloherzes frekvencián fogta a jelet a déli szélesség 25. foka és a keleti hosszúság 101. foka környékén - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Hozzátették: egyelőre nem tudni, hogy a jel a Malaysian Airlines eltűnt Boeing 777-es repülőgépétől származik-e.

Korábbi jelentések szerint ezen a területen fehér színű, a víz felszínén lebegő tárgyakat észlelt egy kínai katonai repülőgép. Az észlelést jelentették a keresési munkálatokat összehangoló ausztrál központnak.

A repülő feketedobozának akkumulátorai várhatóan április 7-én lemerülnek, azután még nehezebb lesz megtalálni a gépet. A Boeingnek március 8-án veszett nyoma, miközben 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

A maláj hatóságok továbbra sem zárják ki, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát, ugyanakkor úgy vélik, több jel - köztük a gép kommunikációjának megszűnése - arra utal, hogy az MH370-es járatot szándékosan téríthették el eredeti útvonalától több ezer kilométerrel.

Pénteken tizennégy repülőgép és kilenc hajó vett részt az óceán 217 négyzetkilométeres felületének átvizsgálásában az ausztráliai Perth-től mintegy 1700 kilométerre északnyugatra.

Kapcsolódók

Kimaradt?