Márciusban kezdődik Tőkés pere Andrassew ellen

Jövő év március 4-én kezdődik az a per, amelyet Tőkés László európai parlamenti képviselő indított magánelvéltitok-sértés címén a Noran Libro Kft. és Andrassew Iván ellen. A Ne vígy minket a kísértésbe című botránykönyv kiadója és a szerzője a napokban kapta meg az idézést.

Mint ismert, a tavaly májusban megjelentetett, nagy visszhangot kiváltó kötet dokumentumok felsorakoztatásával Tőkés László magánéletét tárja fel az olvasóknak. Az EP-képviselő már a megjelenése után közölte, hogy bíróságra viszi az ügyet. Azóta másfél év telt el, és úgy tűnt, hogy a volt püspök eláll a pertől.

Kőrössy P. József kiadóigazgató pénteken a maszol.ro-nak elmondta, Tőkés László 600 ezer forintos kártérítést követel a perben. A vádat azonban nevetségesnek tartja. „Ez azért nevetséges, mert sem a szerző, sem a kiadó nem sértett levéltitkot. Az sérthetett ilyen titkot, aki kimásolt részleteket az egyházi bírósági peranyagból, és feltöltötte az internetre” – jelentette ki arra utalva, hogy Andrassew Iván a világhálón bárki által elérhető forrásokból dokumentálódott a könyv megírásakor.

Hasonlóan érvelt korábban lapunknak a Népszava publicistája is. „Remélem, (...) Tőkés László megértette: az interneten föllelhető, vagyis nyilvános, már mások által is ismert és ismertetett dokumentumok kötetbe gyűjtéséért, engem aligha ítélnek el. Viszont a pert már a jobboldali, kormánypárti sajtó sem tudná elhallgatni” – jelentette ki Andrassew Iván.

Kapcsolódók

Kimaradt?