Székelyek menetelése - Az MSZP utólag támogatja

Támogatja az MSZP a székelyföldi magyarság békés demonstrációját, figyelemfelhívását, a Székelyek nagy menetelését - közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője vasárnap az MTI-vel.

A Magyar Távirati Iroda erdélyi idő szerint 16 órakor, vagyis jóval a Székelyek nagy menetelése után tette közzé a hírt, mely szerint Mesterházy Attila közleményében jelentette ki: az MSZP támogatja a külhoni magyar közösségek által megfogalmazott igényt, amely szerint Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban és Kárpátalján a személyi elvű, az önkormányzati-közigazgatási és a területi autonómia párhuzamos kialakítására, sajátos kombinációjára van lehetőség és szükség. "Meggyőződésünk, hogy autonómia nélkül nincs hatékony kisebbségi jogérvényesítés" - hangsúlyozta, hozzátéve azt is, hogy szerintük az önálló székelyföldi régió, Székelyföld területi autonómiájának mint jogos igénynek a megvalósítása csak tárgyalások során alakítható ki.

A pártelnök álláspontja szerint az autonómia nem kérdőjelezi meg az adott ország területi egységét, ellenben kiszélesíti a hatalom demokratikus gyakorlását, erősíti a jogállam működését, valamint a társadalom belső etnikai, nemzetiségi békéjét.

A kisebbségi autonómia lehetőséget teremt arra - folytatta a politikus -, hogy az adott népcsoport saját ügyeiről maga dönthessen.

Mesterházy Attila mindezek alapján megalapozatlannak tartja azokat a félelmeket, melyek szerint az autonómia a többségi társadalom érdekei ellen hatna.

A résztvevők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, amelyen a résztvevők kinyilvánították: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását. A háromszéki menetelés melletti kiállásként Budapesten és több más magyarországi településen szimpátiatüntetést tartottak.

Kimaradt?