Donald Trump amerikai elnök már biztos a választási győzelmében

Bár több billegő államban még zajlik a szavazatszámlálás, Donald Trump bejelentette győzelmét az amerikai elnökválasztásokon a román idő szerint szerda reggel tartott sajtónyilatkozatában.

"Óriási ünnepre készülünk. Meg akarom köszönni az amerikaiaknak, hogy támogatnak" – jelentette ki a rebublikánusok elnökjelöltje, aki azzal magyarázta a győzelmét, hogy olyan államokban is sikerült nyernie, ahol erre nem számított.

Trump felsorolt olyan államokat, ahol győzni tudott, de olyan államokban is (például Pennsylvaniában vagy Georgiában) győztesnek hirdetette ki magát, ahol még nem hirdettek hivatalos eredményt, és minden előrejelzés szerint nagyon szoros lehet a választás kimenetele.

Ezen kívül Trump csalással is megvádolta a demokratákat és azt ígérte, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul. Azt nem részletezte, hogy milyen csalásokra gondolt. "A legfelsőbb bírósághoz fordulunk. Azt akarjuk, hogy lezáruljon minden szavazás. (…) Ez az amerikai közvélemény átverése. Ez egy szégyen az országunknak" - fogalmazott az elnök.

Mint ismert, több kulcsfontosságú billegő államban, mint, Michigan, Wisconsin, Georgia vagy Pennsylvania még nincs egyértelmű győztes, utóbbi államban napokig is elhúzódhat a szavazatszámlálás.

Elemzők szerint Trumpnak ezzel a sajtónyilatkozatával kezd megvalósulni az a „káoszforgatókönyv”: vagyis szoros eredmény esetén a republikánus elnökjelölt megtámadja a választási rendszert, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek a jövőbeli választásokra és szélsőséges esetben az amerikai közrendre nézve is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?