Szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson: Joe Biden vagy Donald Trump? (percről percre)

Rendkívül szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson, amelynek a világpolitikát is befolyásoló tétje, hogy a republikánus Donald Trump a következő négy évben is a washingtoni Fehér Ház lakója lesz, vagy demokrata kihívója, Joe Biden költözik a helyére. A republikánusok jelöltje a fontos államokban elektori helyekre váltotta esélyeit, és számos helyen megfordította az állást az előzetes várakozásokhoz képest. Román idő szerint szerda reggel Donald Trump már a győzelmét is bejelentette. A választás minden jel szerint  Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában fog eldőlni, és egyelőre Joe Bidennek áll a zászló. Cikkünk folyamatosan frissül.

00:58

Most már Joe Biden az, aki biztos a győzelmében

„Egy hosszú éjszakai szavazatszámlálás után világossá vált: elegendő államban győzünk, hogy elérjük az elnöki szék elnyeréséhez szükséges 270 elektori szavazatot” – jelentett ki román idő szerint késő este Joe Biden otthonában, a a delaware-i Willmingtonban.

A demokrata elnökjelölt röviddel azután állt sajtó elé, hogy Wisconsin után Michiganban is nyert a CNN előrejelzése szerint. Ebben az északi államban Joe Bidennek 99 százalékos feldolgozottság mellett az 1,1 százalékpontos előnye van, ami elemzők szerint már behozhatatlan.

00:30

Bemutattak Donald Trump konvojának

Spontán reakciót váltott ki egy arlingtoni választóban, amikor elhaladt mellette Donald Trump gépkocsikonvoja.

00:15

A demokraták is azt állítják, hogy nem állnak rosszul

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt helyettes kampánymenedzsere, Kate Bedingfield azt nyilatkozta, hogy a demokraták elégedettek az eddigi eredményekkel. Bátorítónak nevezte, hogy Georgiában nagy számban szavaztak az afroamerikai közösség tagjai, és Pennsylvaniában rekord számban küldték vissza levélben a voksaikat a demokrata párti szavazók. "Szerintünk meglesz a 270 elektorunk" - hangsúlyozta. Az amerikai elnököt ugyanis az 538 tagú elektori testület választja meg, és ehhez 270 elektor voksára van szükség. (MTI)

23:55

Trump mielőbb szeretné tudni az eredményt

Az elnök hevesen bírálta a legfelsőbb bíróságnak azt a döntését, amellyel lehetővé tette, a választások napján feladott, de csak később beérkező levélszavazatok is számítsanak Pennsylvania államban. Az ABC szerint Donald Trump azt fejtegette, hogy nem lehet napokig húzni az eredményhirdetést. „Ez egy nagyon veszélyes döntés az országra nézve. Muszáj, hogy legyen egy határidő. És ez történetesen november 3. Tudnunk kell november 3-án, hogy ki győzött” – jelentette ki.

23:35

Valaki 5 millió dollárt tett Trump győzelmére

A nagy fogadóirodáknál az elnökválasztás győztesére is lehet fogadni. A The Sun szerint Nagy-Britanniában a fogadási összegek 95 százaléka Donald Trump győzelmére érkezett az elmúlt egy napban. A lap értesülése szerint most egy brit ex-bankár egy Karib-szigeteki bukméker irodánál 5 millió dollárt tett a republikánus jelölt győzelmére, ami valószínűleg a legnagyobb ilyen fogadásnak számít. (Index)

23:10

Maszk nélkül ment szavazni a First Lady

A First Lady, Melania Trump a floridai Palm Beachben szavazott. A sajtóbeszámolók azt emelik ki, hpgy nem viselt maszkot, amikor belépett a szavazóhelyiségbe. Férje egyébként már egy héttel ezelőtt leadta a szavazatát. (HotNews)

22:55

Táncolós videóval buzdít szavazásra Trump

A felvétel a szavazás napján jelent meg a Twitter-oldalán.

 

22:50

A Trump-kampány újraszámlálását fog kérni Wisconsinban

A Trump-kampány a wisconsini voksok újraszámlálását fogja kérni - jelentette be Bill Stepien, az amerikai elnök kampánymenedzsere szerdán kiadott közleményében. Stepien hangsúlyozta: "Wisconsin több megyéjéből "szabálytalanságokat jeleztek, s ez komoly kétséget támaszt az eredmények érvényességét illetően". A kampányigazgató leszögezte: mivel a szavazatkülönbség az elnök és a demokrata párti elnökjelölt között kicsiny, ez lehetővé teszi Donald Trump számára, hogy a szavazatok újraszámlálását kérje. "Ezt azonnal meg is fogjuk tenni" - közölte Stepien.

22:40

Elrendelték több postahivatal munkájának felgyorsítását

Emmet Sullivan bíró - aki már korábban is több, a postán feladott levélszavazatok késlekedése miatt perrel foglalkozott - elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában a postának meghatározott időn belül továbbítania kell a levélszavazatokat. A rendelkezés érinti Pennsylvaniát, Michigant, Georgiát, Texast, Floridát és Arizonát, vagyis azokat az államokat, ahol szoros eredmények várhatók Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között a keddi elnökválasztáson.

22:20

Hivatalos: Biden nyert Wisconsinban

Hivatalosan is nyert Wisconsinban a demokrata jelölt – jelentette az AP hírügynökség. A győzelem 10 elektori szavazatot jelent Joe Biden számára, aki ezzel fontos lépést tett a végső győzelem felé. Jelenleg 237 elektori szavazata van, mert Maine-ből is kapott hármat. Ha Nevadában és Michiganban is nyer, akkor meglesz a győzelemhez elegendő 271 elektori szavazata. Joe Biden mindössze 0,7 százalékponttal győzött Wisconsinban, ahol négy évvel ezelőtt még Donald Trump nyert.

21:57

A felmérések egyetlen infografikában

Az elnökválasztás megnyeréséhez a jelölteknek 270 elektor megszerzésére van szükségük. A közvélemény-kutatások ezeket az eredményeket valószínűsítik: 


Click the map to create your own at 270toWin.com

 

21:56

Nem tudnak többséget szerezni a szenátusban a demokraták

Szinte biztosan marad a republikánus többség a szenátusban, mert győzni tudott republikánus Susan Collins szenátorjelölt Maine-ben. További öt felsőházi mandátumért zajlik még küzdelem, de Collins mandátuma tűnt a választás előtt az egyik legkönnyebben elvihetőnek a teljes szenátusból. Egy nagyon halvány esélyük a demokratáknak most már csak Michiganban van elnyerni egy szenátusi széket. (Gardian)

21:17

Amerikai elnökválasztás: Donald Trump szerint „rejtélyesen eltűnt” az előnye

„Az előnyöm rejtélyesen eltűnt” – írta Donald Trump a Twitteren helyi idő szerint szerdán délelőtt. Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három mikroblog-bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter vitatható igazságtartalmúként megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé.

Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott: „a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek.” (MTI)

21:07

Joe Biden a választás napján is kampányol Pennsylvaniában

Joe Bidena választás napján, kedden is kampányolt Pennsylvaniában. A politikus a szülővárosába, Scrantonba látogatott, s felkereste kétszintes egykori szülőházát is. Köszöntésére mintegy száz ember gyűlt össze. "Jó újra itthon lenni" - mondta nekik az elnökjelölt. Majd a ház egyik nappali szobájának falára ráírta: "ebből a házból a Fehér Házig Isten kegyelméből, Joe Biden, 2020. november 3-án". Scrantonból Biden Philadelphiába indult.

Pennsylvania kulcsfontosságú tagállam az elnökválasztás eredménye szempontjából. Csatatérállamnak számít, vagyis a választók nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra szavaznak, voksaikat az aktuális helyzet határozza meg. Philadelphia, ahol az Egyesült Államok alapító atyái 1776-ban aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot, Joe Biden néhány fontos beszédének is helyszíne volt. (MTI)

20:32

Chad Wolf: nincs jele külföldi beavatkozási kísérletnek

Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek - jelentette ki Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott sajtókonferenciáján kedden, a szavazás napján. A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy "külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást", a voksolás rendben zajlik.

Az amerikai kormányzat - és magán kiberbiztonsági cégek - korábban többször arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe. Ezt a keddi nap folyamán egyelőre nem tapasztalták - erősítette meg Chad Wolf. (MTI)

20:07

Az amerikai elnökválasztásról nyilatkozott Klaus Iohannis

Továbbra is alapvető fontosságú Románia kapcsolata az Amerikai Egyesült Államokkal - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis. „A stratégiai partnerség elmélyítése és kibővítése a kül- és biztonságpolitikánk egyik alappillére. Az Egyesült Államok kormánya ugyanakkor - politikai színezettől függetlenül - minden szinten és folyamatosan támogatta a Romániával való kapcsolat elmélyítését” - jelentette ki az államfő.

19:45

Sorban állnak a szavazók

A közösségi oldalakon egymást érik a szavaztatuk leadására várakozó választókról készült fotók és videók. Az alábbi felvétel az arizonai Scottsdale-ben készült.

 

19:34

Saját párttársai bírálták Trumpot, amiért idő előtt győztesnek nyilvánította magát

Chris Christie, New Jersey állam volt kormányzója és Donald Trump egyik szoros szövetségese az ABC televíziónak nyilatkozva rosszallotta Trump bejelentését. „Szerintem a bejelentés rossz stratégiai döntés, rossz politikai döntés volt” – fogalmazott. Rick Santorum, volt pennsylvaniai republikánus szenátor – aki 2016-ban Trumpot támogatta – a CNN televízióban szerencsétlennek és kiábrándítónak nevezte az elnök szavait. (MTI)

19:30

Trump nagyon bizakodó

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát. Biztos esélyem van a győzelemre  - fogalmazott. Az elnök - akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben -, úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagyarányú győzelmet arat. „Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk” - fűzte hozzá.

Az elnök úgy vélekedett, hogy legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban. Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie. A győzelemhez egyébként az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni. Donald Trump elutasította azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel - még a levélszavazatok megszámlálása előtt - győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg, "amikor meglesz a győzelem".  (MTI)

19:20

Már mindenütt elkezdődött a szavazás

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor - de Maine államban például reggel ötkor - nyíltak meg a szavazóhelyiségek. A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel. (MTI)

19:10

Az utolsó felmérések szerint szűkült a különbség a jelöltek között

Megérkeztek az utolsó felmérések az amerikai elnökválasztás előtt, amelyek azt mutatják, hogy szűkült a különbség a felek között - írja a Portfolio.hu. Trumpnak jelen pillanatban elég lenne 5 államban fordítania, hogy nyerjen. A felmérésekben egyértelműen Biden vezet, de tény, hogy négy évvel ezelőtt is minden jel az akkori demokrata jelölt, Hillary Clinton győzelme felé mutatott.

Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy néhány állam eredménye eleve lefutott, így elég a maradék, úgynevezett csatatér-államokra koncentrálni. A fontosabb ilyen államokban nagy Joe Biden előnye, de több tagállamban is szűkült a múlt hét végén látott felmérésekhez képest. (portfolio.hu)

19:00

Nem csak az elnökről szavaznak

Az elnökválasztás mellett szövetségi képviselőket, szenátorokat, több tagállamban a helyi törvényhozás tagjait, kormányzót is választanak az amerikaiak. Szintén több tagállamban népszavazást is tartanak. Teljes egészében megújítják a szövetségi törvényhozás, a washingtoni kongresszus alsóházát, a 435 tagú képviselőházat és a felsőház, a 100 fős szenátus egyharmadát.

A szenátusban 35 hely várományosáról döntenek. Az Egyesült Államok 11 tagállamában és két tengeren túli területén kormányzót is választanak, több tagállamban helyi törvényhozási választásokon is döntenek, és 32 tagállamban referendumot is tartanak összesen 124, az adott tagállamban fontosnak tartott témáról.

17:45

Bidennek kedveznek a jelenlegi eredmények

A jelenlegi állás szerint Pennsylvaniában sem kell győznie Joe Bidennek ahhoz, hogy bebiztosítsa győzelmét az amerikai elnökválasztáson. A CCN előrejelzése szerint a demokrata jelöltnek 224 biztos elektori szavazata van. Ahhoz, hogy legyőzze Donald Trump jelenlegi elnököt, legkevesebb 270 elektori szavazatot kell szereznie.

A szavazatok megszámlálása még zajlik fontos „billegő” államokban is, ahol a két jelölt küzdelme nagyon szoros. Jelenleg Joe Biden Nevadában (6 elektor), Arizonában (11) Wisconsinban (10) és Michiganben (16) is vezet, és ha ezekben az államokban nyer, akkor 271 elektori szavazatot összesít.

16:25

Gulyás Gergely szerint Trumpnak 30-40 százalék esélye van a győzelemre

A budapesti Miniszterelnökséget vezető miniszter már pesszimista azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump megnyeri-e az elnökválasztást, már csak 30-40 százalékot adna a győzelmére. A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, akárhogy is számol, ha Nevadában, Michiganban és Wisconsinban is nyer Biden, sőt ha Arizonában is, ami már lényegében biztos, akkor Biden lesz az elnök. A kormány többi tagja mind Trump győzelmét várja – ismerte el egy másik kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy egy Biden-elnökség milyen következményekkel járna a magyar-amerikai politikai kapcsolatokra, úgy reagált, hogy nem lehet tudni, de reményének adott hangot, hogy jobban alakulnak majd ezek a kapcsolatok az egész kelet-közép-európai régióban, mint legutóbb egy demokrata elnökség alatt. Hozzátette, hogy Soros György például jelentős összeggel támogatta Biden kampányát, ezt is figyelembe kell venni. (ATV)

15:34

Michigan is összejöhet Bidennek

Tovább csökken Trump előnye Michiganban. 90 százalékos feldolgozottság mellett már csupán 0,2 százalékponttal vezet, ez alig több mint 12 ezer szavazat. Ebben az államban elemzők szerint valószínűleg fordulni fog a helyzet.

 

14:55

Majdnem rekord: közel 67 százalékos volt a részvétel

Az idei amerikai elnökválasztáson az arra jogosultak 69,9 százaléka adta le a szavazatát. Négy évvel ezelőtt a részvétel 60,1 százalékos volt. A rekordot 1900-ban jegyezték, akkor választók 73,7 százaléka adta le a voksát. Megjegyzendő, hogy akkor még a nők nem szavazhattak. 

 

14:15

Michiganban is jöhet fordulat

A szavazatszámlálás előrehaladtával rohamosan csökken Trump előnye Bidennel szemben a 16 elektori szavazatot érő Michiganben. Az északi államban 87 százalékos feldolgozottság mellett 1,4 százalékpontra csökkent a jelöltek közötti különbség; 84 százalékos feldolgozottságnál még 4,4 százalékpont volt Trump előnye.

14:07

A szlovén kormányfő már gratulált Trump győzelméhez

A szlovén kormányfő szerint "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének - ezt Janez Jansa Twitter-oldalán írta szerdán. "Minél nagyobb lesz a késedelem és ténytagadás a fősodratú média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala" - tette hozzá, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az általa elért "erőteljes eredményhez".

Janez Jansa október 23-án - szintén Twitter-oldalán - támogatásáról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben. "Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak - jobban, mint valaha - erős Egyesült Államokra van szüksége. Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!" - írta akkor közösségi oldalán.

13:54

Biden kampánystábja hevesen reagált Trump kijelentéseire

Jen O Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trumpnak azt a kijelentését, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését. "Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek, vagy hogy befolyásolja a szavazatszámlálást. Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták "jó úton haladnak a győzelem felé", de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt. (MTI)

13:35

A 2000-es precedens

Donald Trump azt állítja, hogy azonnali eredményt akar, viszont ha a legfelsőbb bírósághoz fordul, éppenséggel a halogatás irányába terelheti a dolgokat. Húsz évvel ezelőtt, amikor szintén a legfelsőbb bíróságon dőlt el az amerikai elnökválasztás, több mint egy hónapig tartott a bizonytalanság, akkor történetesen a floridai eredmények körül.

12:44

Winsconsinban már Biden vezet

A levélszavazatok megszámlálásának előrehaladtával megfordult az állás Wisconsinben, ahol most már – 95 százalékos feldolgozottságnál – Joe Biden vezet 0,3 százalékponttal. Ha itt nyer, ami valószínűsíthető, akkor a demokrata jelölt 10 elektori szavazatot szerez. 

 

12:29

Trumpnak áll a zászló ott, ahol még nem hirdettek nyertest

A tévétársaságok előrejelzése szerint Joe Bidennek továbbra is 238, Donald Trumpnak pedig 213 elektori szavazata van. A demokrata jelöltnek tehát még 32 elektori szavazat hiányzik a győzelemhez. Csakhogy Biden gyengébben áll azokban az államokban, ahol szoros a verseny, és nehéz előrejelezni a biztos nyertest. Az alábbi térképen ezek a rózsaszínnel jelzett államok, amelyek több mint 80 elektori szavazatot jelentenek.

12:14

A wisconsini demokraták szerint Biden győz ebben az államban

A Demokrata Párt winsconsini vezetője szerint Joe Biden nyerni fog ebben az államban. Ben Winkler emlékeztetett arra, hogy több városban még nem számolták meg a levélszavazatokat. „Az eddig tapasztaltak alapján ezek a szavazatok Biden javára döntik el az eredményt” – írta Twitteren. Wisconsinban 94 százalékos feldolgozottság mellett jelenleg Donald Trump vezet, előnye közel 110 ezer szavazat. (The Guardian)

 

11:44

A megosztottság miatt akár erőszakhoz is vezethet a végső eredmény

Az amerikai társadalom megosztottsága miatt akár erőszakot is szülhet Joe Biden vagy Donald Trump győzelme - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szakértő szerint soha ilyen megosztott nem volt még az amerikai társadalom: a demokraták úgy állítják be a helyzetet, hogy ha Trump győz, akkor vége a demokráciának, míg a republikánusok Biden győzelme esetén egyfajta szocializmus megteremtését emlegetik.

10:32

Trump bejelentette győzelmét

Bár több billegő államban még zajlik a szavazatszámlálás, Donald Trump bejelentette győzelmét a Fehér Házban tartott sajtónyilatkozatában. "Óriási ünnepre készülünk. Meg akarom köszönni az amerikaiaknak, hogy támogatnak" – jelentette ki a rebublikánusok elnökjelöltje, aki azzal magyarázta a győzelmét, hogy olyan államokban is sikerült nyernie, ahol erre nem számított.

10:14

A szerb elnök nem örül Biden győzelmének

Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő, de mindenképpen gratulálni fog neki, ám úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb - közölte maga a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic. (MTI)

10:09

Nem lesz demokrata többség a szenátusban

Az elnökválasztás mellett a 435 fős szenátusi helyek harmadáról is szavaznak az amerikaiak.  Montanában megőrizte helyét a republikánus Steve Bullock demokrata kihívójával szemben. Ez azt jelenti, hogy ezzel elszálltak a demokraták esélyei, hogy megfordítsák a versenyt a jelenleg is republikánus többségű felsőházban. (hirado.hu)

09:39

Nebraskában Trumpé az előny

Nebraskában az 5 elektorból 4-et Trump szerzett meg, egyet Biden.

09:31

Beindult a számlálás a lemaradó államokban is

Hirtelen nagyot ugrott a feldolgozottság Alaszkában és Nevadában, ez volt a két utolsó állam, ahonnan nem volt adat. Nincs meglepetés, Alaszkában 23 százalékos feldolgozottságnál Trump 20 százalékponttal vezet, Nevadában pedig a szavazatok felének feldolgozása után Joe Biden előnye 15 százalékpont. (hirado.hu)

09:29

Szoros a verseny

A Fehér Ház elfoglalásához 270 elektor szavazatára van szükség, egyelőre Joe Biden enyhe fölénnyel vezet.

09:12

18 államban Biden, 22-ben Trump nyert

Eddig az Egyesült Államok 40 államában ismertek a végeredmények: 18-ban a demokrata Joe Biden, 22-ben a republikánus Donald Trump nyert.

09:10

Hamarosan Trump is kiáll a választók elé

„Hamarosan beszédet tartok. Nagy győzelmet arattunk! Nagyon jól állunk az ez egész országban. Köszönöm!” – írta Donald Trump a Twitteren.

„Nagyot nyertünk, de megpróbálják ellopni tőlünk a választást. Sohasem fogjuk megengedni nekik! A szavazatokat nem lehet megváltoztatni, miután lezárták az urnákat!” – tette hozzá a duplázásra készülő Republikánus elnök.

 

Nem sokkal a megjelenése után a Twitter letiltotta Donald Trump urnazárásra vonatkozó üzenetét, arra hivatkozva, hogy az „félrevezető a választásokon (...) való részvétellel kapcsolatban”. (hirado.hu)

09:06

Biden szerint megnyerik a választást

Némi meglepetésre a választás estéjén megszólalt a delaware-i Wilmingtonban összegyűlt támogatók előtt Joe Biden. A demokrata elnökjelölt feleségével, Jillel az oldalán azt mondta: meg fogják nyerni a választást, de ehhez meg kell várni, amíg az összes szavazatot megszámolják. A volt alelnök bizakodó, optimistán tekint az eredmények elé. Szerinte nyerni fognak Michiganben, Georgiában és Pennsylvaniában is el fogják tüntetni a jelenleg mintegy 700 ezer szavazatnyi hátrányt. A demokrata jelölt köszönetet mondott a támogatóinak és a kampánystábnak is.

 

Hosszabb távú, demokrata stratégia része lehet Joe Biden korai megszólalása, amivel el kívánják kerülni, hogy Biden olyan helyzetbe kerüljön, amelyben a 2000-es elnökválasztáson Al Gore találta magát azzal, hogy nem állt ki időben a választók elé és nem nevezte ki magát győztesnek. (hirado.hu)

09:03

Az elnökről és a vadkenderről is szavaztak

Az amerikai elnökválasztással egy időben New Jersey-ben és Arizonában arról is szavazhattak a választók, hogy legálissá tegyék-e a kannabisz gyógyászati célú használatát a felnőttek számára. New Jersey-ben a választók többsége – mintegy 67 százaléka – támogatta a kannabisz engedélyezését gyógyászati célra, számolt be az Associated Press (AP) hírügynökség. Nem sokkal később kiderült, hogy Arizonában is igent mondott a választópolgárok többsége a kannabisz legalizálására. (hirado.hu)

08:50

Jutott egy állam mindenkinek

Az Associated Press Joe Bidennek adta Minnesotát (10 elektor) és Donald Trumpnak Iowát (6 elektor). Az AP emellett megerősítette a Fox News döntését és Trumpnak adta Ohiót és a 18 elektori szavazatot. (hirado.hu)


Click the map to create your own at 270toWin.com
08:40

A hideg és forró államok még kéretik magukat

Két állam maradt, ahonnan még egyáltalán nem érkezett adat. A sivatagi Nevadában és a zord teleiről ismert Alaszkában még mindig számolják a szavazatokat. (hirado.hu)

08:38

Idahóban Trump nyert

A CNN szerint Idaho államban Donald Trump gyűjtötte be a szavazatok több mint 51 százalékát.

08:28

Trump besöpörheti Pennsylvaniát

A szavazatok 59 százalékos feldolgozottságánál továbbra is Donald Trump vezet 56,3 százalékkal, mintegy hatszázezer szavazattal Joe Biden előtt. A demokrata kihívó jelenleg 41,9 százalékon áll. (hirado.hu)

08:26

A Csendes-óceán tényleg Bident szereti

A volt alelnök a nyugati part három állama után Hawaiit is megnyerte, ami 4 elektori szavazatot ér. Az eredmény nem különösebben meglepő, Biden volt főnöke Barack Obama a szigetekről származik és Hawaii tradicionálisan Demokrata fellegvár, Republikánus legutóbb 1984-ben tudott ott nyerni, akkor Ronald Reagan győzte le Walter Mondale-t. (hirado.hu)

08:26

Több városban tüntettek Donald Trump hívei és bírálói is

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is szerda este. Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki. Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak. 

08:05

Fox News: Trump Ohióban és Texasban is nyert

A Fox News Ohiót és Texast Donald Trumpnak adta, így az elnök 56 elektorral gyarapította gyűjteményét. Az előbbinek azért van nagy jelentősége, mert így az Ohióval határos Michigan és Pennsylvania megnyerése esetén (Trump mindkettőben vezet) – és ha az elvárásoknak megfelelően sikerül Georgiát megtartani –, akkor Észak-Karolina, Wisconsin és Minnesota közül vélhetően elegendő az egyikben Biden előtt végeznie a második elnöki ciklus megkezdéséhez. (hirado.hu)


Click the map to create your own at 270toWin.com
07:55

Wisconsinban továbbra is Trump vezet

A billegőnek tartott államban, ahol 2016-ban Donald Trump nyert, a szavazatok 68 százalékos feldolgozottságánál 51,7 százaléknál áll az elnök, míg Joe Biden 46,8 százalékkal rendelkezik. (hirado.hu)

07:53

25 éves konzervatív politikus lesz a Kongresszus legifjabb tagja

Madison Cawthorn lesz az Egyesült Államok Kongresszusának legfiatalabb tagja, miután győzött Észak-Karolina 11. választókerületében. A 25 éves kerekes székes politikus a konzervatívok új hullámához tartozik, aki nem fél kritizálni pártját. A 25 éves képviselő először azzal keltett feltűnést, amikor legyőzte Donald Trump jelöltjét egy olyan körzetben, amelyet korábban a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mark Meadows képviselt.

Fiatal kora és politikai tapasztalatlansága miatt korábban párttársai tartottak Cawthorn jelölésétől. Ő azonban rácáfolt a kétkedőkre, miután legyőzte a demokrata Moe Davist, egy 62 éves nyugalmazott ezredest Észak-Karolinában.

07:41

Fox News: Biden meghódította Arizonát

A Fox News Florida után Arizona ügyében is döntést hozott. A mexikói határnál található állam esetében úgy ítélik meg, hogy Joe Biden nyeri az államot, ami azt jelenti, hogy a Demokratáknak megvan az első olyan állam, amit el tudtak hódítani a Republikánusoktól a 2016-os választáshoz képest. A 11 elektori szavazat „átkékülése” még mindig nem elegendő, és Bidennek a jelenlegi állást több helyen meg kell fordítania egy esetleges győzelemhez. (hirado.hu)


Click the map to create your own at 270toWin.com
07:35

Enyhe előnye van Bidennek

Az első elemzések szerint a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben. A CNN hírtelevízió szerint, az eddig feldolgozott szavazatok alapján Joe Biden 192, Donald Trump 114 elektor támogatására számíthat. Ezen összesítés azonban még nem tartalmazza a legfrissebb adatokat, például a floridai eredményeket sem. A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség. A Politico című lap előrejelzései szerint Trump vezet más kulcsfontosságú ingadozó államokban, így Észak-Karolinában és Ohióban is. (MTI)

07:28

Fox News: Trump nyert Floridában

A Fox News volt az első, amelyik bevállalta, hogy az elnöknek adja Floridát és az ezzel járó 29 elektori szavazatot. Florida nélkül Trumpnak nagyon nehéz dolga lett volna, de az állam azért is különösen fontos, mert republikánus jelöltet még soha nem választottak úgy elnöknek, hogy elvesztette Floridát. A pontos adat 98 százalékos feldolgozottságnál 51,3–47,8 százalék, ami szavazatszámban mintegy 380 ezer voksos többséget jelent. A többi ügynökség vélhetően a levélszavazatok miatt nem mer állást foglalni, de a Fox News valószínűleg elegendőnek gondolja az elnök jelenlegi előnyét. (hirado.hu)


Click the map to create your own at 270toWin.com
07:22

Trump behúzta Mississippit

A CNN azt írja a Twitter-oldalán, hogy Trump nyert Mississippi államban.

07:19

Trump a győztes Idahóban és Utahban

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök aratott győzelmet Idahóban és Utahban. Az úgynevezett csatatér-államokban – ahol nem hagyományosan republikánusokra vagy demokratákra voksolnak a választók, hanem álláspontjuk választásról választásra változhat – még tart a szavazatok feldolgozása. A figyelem elsősorban Floridára, Észak-Karolinára és Michiganre irányul. (MTI)

07:16

Illinoisban és Missouriban is eldőlt

A CNN szerint Illinois államban Biden, Missouriban Trump diadalmaskodott.

07:15

Biden visszatérne a párizsi klímaegyezményhez

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje, az Egyesült Államok várható következő elnöke elkötelezte magát a párizsi klímaegyezményhez történő visszatérés mellett szerda este egy Twitter-üzenetben. "Ma a Trump-kormány hivatalosan is kilépett a párizsi klímaegyezményből. Pontosan 77 nap múlva egy Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá" - írta a bejegyzésben Joe Biden.

Donald Trump amerikai elnök 2017-ben bejelentette kilépési szándékát, és a kormány 2019-ben meg is kezdte ennek folyamatát. A kilépés szerdán, november 4-én érvénybe is lépett. Ezt megerősítették Washingtonban és New Yorkban, az ENSZ klímatitkárságán is. (MTI)

07:14

Biden újabb három, Trump egy államban nyert

A CNN szerint Joe Biden nyert Kalifornia, Oregon és Washington államban, míg Trump győztesként került ki Wyomingban.

07:02

A demokraták várhatóan megőrzik képviselőházi többségüket

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

A szenátus bársonyszékeiért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. (MTI)

05:50

Trump hét, Biden három újabb államban győzött

Donald Trump hét újabb déli és középnyugati államban nyert a legfrissebb adatok szerint, Joe Biden három újabb győzelmet könyvelhetett el.  A jelenlegi elnök az előrejelzések, illetve a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet. Joe Biden a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban szerezte meg a szavazatok többségét. Rendkívül szoros volt a verseny a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Floridában, a legfrissebb eredmények szerint azonban kisebb meglepetésre Trump áll nyerésre. A CNN hírtelevízió összesítése szerint Biden 89, Trump 54 elektori szavazatot tudhat magáénak eddig biztosan. A választási győzelemhez 270-re van szükség. (MTI)

05:12

Egy kis esélylatolgatás

Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Biden el fog veszíteni két fontos államot, Georgiát és Floridát. Viszonylag alacsony feldolgozottságnál azonban vezet Texasban, Kansasban és Ohióban is. Ezen kívül Észak-Karolinában bízhat leginkább, ahol 75 százalékos feldolgozottságnál van még 4 százalékpont előnye. Ha a demokrata jelölt ezeket az államokat is elveszíti, akkor az elemzők szerint a pennsylvaniai szavazatok dönthetik el a eredményt.

05:03

Újabb 14 államban zártak az urnák

Román idő szerint 4 órakor további 14 államban értek véget a választások, s kezdték el számolni a szavazatokat is. Van köztük három billegő állam is, ahol szoros verseny várható: Wisconsin, Arizona, Iowa. Ezzel voltaképp már az összes billegő államban számlálják a szavazatokat.

04:35

Demokrata győzelemhullám a keleti parton, Trump a déli államokban áll nyerésre

A legfrissebb információk szerint Joe Biden a keleti parti hat államában és egy középnyugati tagállamban aratott győzelmet, míg a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump öt déli és egy középnyugati tagállamban győzött azok közül, ahol már befejeződött a voksolás.

Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet. Donald Trump "vitte el" Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat. (MTI)

04:20

Ez most a helyzet a fontos csatatér-államokban

Ezekben az államokban dőlhetnek el a választások (zárójelben a feldolgozottsági arány):

Florida (86%):

  • Trump 50,3
  • Biden 48,8

Texas (32%):

  • Trump 46,7
  • Biden 52,0

Ohio (45%):

  • Trump 43,6
  • Biden 52,2

Georgia (18%)

  • Trump 56,0
  • Biden 43,0
04:15

Floridában Trump javára fordult a helyzet

A szavazatok 86 százalékos feldolgozottsága mellett már nem Biden, hanem Trump vezet Floridában, 50,4 százalékkal, Biden támogatottsága 48,8 százalékos. Ha a jelenlegi elnök megnyeri ezt az államot, az országos küzdelem kiegyensúlyozattabbá válik. Floridában 3 százalékpontos előnyt jósoltak Bidennek a felmérések.

04:05

Pennsylvaniára is érdemes már figyelni

Román idő szerint 3-kor Pennsylvaniában és Texasban is zártak az urnák, már számoljék a szavazatokat. Előbbi államban Biden, utóbbiban Trump győzelmét jósolták a felmérések. Ha a jelenlegi elnök nem nyer a 20 elekort adó Pennsylvaniában, az előrejelzések szerint jelentősen csökkennek az esélyei a végső győzelemre.

03:47

Trump nyert Kentuckyban, Bidené az északkeleti Vermont

Donald Trump Kentucky államban nyert, Joe Biden Vermontban aratott győzelmet a közzétett első eredmények szerint. Donald Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban, míg Joe Biden az északkeleti Vermontban a szavazók csaknem 72 százalékának bizalmát szerezte meg. A nem végleges eredmények szerint Virginiában is a demokrata párti elnökjelölt nyert, Indianában és Nyugat-Virginiában pedig Trump győzelmét vetítik előre. (MTI)

03:29

Országosan már Biden vezet, Trump nyert Indianában

Közel 2,8 millió szavazat megszámlálása után Joe Biden országosan átvette a vezetést. A CNN előrejelzése szerint Donald Trump már biztosan nyert Indianában (bár a szavazatokat még számolják), így már 11 elektorra számíthat az 538-ból.

03:20

Biden vezet Floridában és Georgiában

Közel 50 százalékos feldolgozottság mellett  Floridában Biden vezet 51 százalékkal, Trump támogatottsága 48 százalékos. Georgiában a demokrata jelölt 62 százalékkal vezet, de a feldolgozottság csak 3 százalékos. A tét 45 elektori hely megszerzése.

03:10

A republikánusok három szenátori helye veszélyben van

A republikánusok három szenátusi helye veszélyben forog, de egy bársonyszéket visszahódíthatnak a washingtoni törvényhozás felsőházában a most zajló választáson - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

A törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a Demokrata Pártnak 2018 ősze óta többsége van, és a párt most arra számít, hogy az egyelőre republikánus többségű szenátusban is sikerül növelnie politikusainak létszámát.  A most tartott választáson a 100 tagú szenátust - a 435 tagú képviselőháztól eltérően - nem újítják meg teljesen, csak 35 szenátort választanak újra.

Három republikánus szenátor bársonyszéke van veszélyben az NPR szerint Dél-Karolinában, Arizonában és Maine-ben. A déli Alabamában viszont a felmérések szerint a republikánusoknak nagy valószínűséggel sikerül visszahódítaniuk a demokratáktól egy szenátusi helyet. (MTI)

02:56

Két nagyon fontos állam következik

Román idő szerint 2 órakor Georgiában és Floridában lezárják az urnákat. A két „billegő” állam összesen 45 elektort ad, akik el is dönthetik a választások sorsát. A jelöltek mindkét államban szinte fej-fej mellett állnak a felmérésekben, a választás előtti napon enyhe Biden-előnyt mutattak a számok.. 

02:44

Ez az állás 300 ezer szavazat megszámlálása után

Az összesen 19 elektort jelentő Indianában és Kentuckyban már több mint 300 ezer szavazatot megszámláltak. Ez a jelenlegi állás a CNN szerint:Nyilván, ezeknek az adatoknak nincs különösebb jelentősége. Legfeljebb az a feltűnő, hogy a két republikánus államban a két jelölt küzdelme szorosabb a vártnál (Kentuckyban Biden át is vette a vezetést).  Indianában 10 százalékpontos, Kentuckyban 17 százalékpontos Trump-előnyt mértek a választás előtt.

02:31

Automata telefonüzenetek ügyében indított vizsgálatot az FBI

A választók elbátortalanítását célzó automata telefonüzenetek ügyében indított vizsgálatot az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - jelentették be a szervezet washingtoni központjában helyi idő szerint kedden délután.

A robotüzeneteken egy női hang azt mondja: "Helló, ez csak egy próbahívás. Itt az ideje otthon maradni. Maradj biztonságban és maradj otthon!". Szakértők szerint ez nem egyértelműen a szavazástól távolmaradásra buzdító üzenet, de az FBI mindenesetre megindította a vizsgálatot. Az automata hívásokat több tagállamban észlelték, köztük például Michiganben, Massachusettsben vagy Észak-Karolinában.

Michigani kormányzati tisztségviselők az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) elmondták, hogy különösen sok bejelentést kaptak ilyen robothívásokról Flint városából, ahol kivált nagy az afroamerikaiak lélekszáma. Dana Nessel michigani főügyész a Twitteren közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az üzenetek célja a választók megfélemlítése volt és elriasztásuk a szavazástól. (MTI)

02:20

Itt is vannak az első részeredmények

A választásokat elsőként lezáró két államból meg is érkeztek az első részeredménye. Indianában 1 százalékos feldolgozottság mellett Trump vezet 72 százalékkal, Kentuckyban pedig – szintén a szavazatok 1 százalékának megszámlálása után – a jelenlegi elnök vezet 66 százalékkal. Az eredményekből még semmire sem lehet következtetni, ám mindkét állam hagyományosan a republikánusoké.

02:11

Trumpék a szavazatszámlálás felfüggesztését kérik Michiganban

Bill Stepien, Trump kampányigazgatója szerdán délután újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy kérik a michigani szavazatszámlálás felfüggesztését. Stepien hangsúlyozta, hogy a Trump-kampány munkatársai több helyen sem lehettek jelen megfigyelőként a levélszavazatok regisztrálásánál és a szavazatok számlálásánál. "Ma panasszal értünk a megfelelő tagállami hatóságnál, s azt kértük, hogy mindaddig függesszék fel a szavazatok számlálását, amíg nem lehetünk jelen a folyamatnál" - írta a közleményben a kampányigazgató. (MTI)

02:08

Ezekben az időpontokban várhatók az első eredmények (román idő szerint)

  • Egy órakor lezárul a szavazás két államban, Indianában és Kentucky, és elkezdik számolni a szavazatokat.
  • Két órakor újabb hat államban zárják le a szavazást, köztük a kulcsfontosságú Floridában és Georgiában.
  • Fél háromkor Észak-Karolinában és Ohióban zárnak az urnák.
  • Három órakor újabb 21 államban kezdik el számolni a szavazatokat, köztük az idei legfontosabb államban, Pennsylvaniában, valamint Michiganben és Texasban.
  • Fél 4-kor hat államban lesz urnazázárás, többek között Arkasasban.
  • Négy órakor 14 államban ér véget szavazás, köztük Arizonában, Minnesotában és Wisconsin.
  • Ötkor öt államban kezdik számolni a szavazatokat, köztük Iowában és Montanában.
  • Hatkor újabb négy államban ér véget a választás, a legfontosabb közülük Kalifornia.
  • Hétkor Alaszkában és Hawaiion zárják az urnákat. 
01:42

A járványhelyzet fontosabb a gazdaság állapotátánál

A gazdaság és a koronavírus-járvány kezelése számít a legfontosabb kérdésnek az amerikai választók mintegy felénél - ismertette a CNN hírtelevízió kedden az amerikai elnökválasztáson a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló első felméréseket.

Az Edison Research exit poll-adatai szerint tízből két szavazó azt mondta, hogy a járvány kezelése volt a leginkább meghatározó kérdés abban, hogy kit tart alkalmasabbnak az Egyesült Államok vezetésére. A megkérdezettek nagyjából 40 százaléka úgy vélekedett, hogy az ország "nagyon rosszul" teljesít a vírus feltartóztatását illetően.

A szavazók körülbelül fele azon az állásponton van, hogy akkor is határozottan fel kell lépni a járvány ellen, ha az elfogadott intézkedések ártanak a gazdaságnak. Tízből három ember a gazdasági helyzetet, minden ötödik válaszadó pedig a faji egyenlőtlenségeket nevezte meg a legfontosabb ügyként, míg mások a bűnözést, a biztonságot vagy az egészségügyet. (MTI)

01:30

Több államban hamarabb lehet eredmény a vártnál

Georgiában, Pennsylvaniában és Michiganban is arra számítanak a hatóságok, hogy a várnál hamarabb hirdethetnek eredményt. Georgiában már román idő szerint 2 órakor közzétehetik az első adatokat. Pennsylvaniában a levélszavazatok 81 százaléka már beérkezett. Ez az egyik legfontosabb állam a választásztások szempontjából. Itt csak urnazárás után kezdik összegezni a levélszavazatokat, és még a választás után is érkezhetnek be, de úgy tűnik, hogy döntő részük szerdán meg fog érkezni. Jocelyn Benson, Michigan állam minisztere szerint mind a helyi szavazatok, mind a levélben feladott szavazatok összegzését az urnazárás után nem sokkal közzéteszik. Korábban azt nyilatkozta, hogy akár 3 napig is tarthat, mire az eredményeket összegzik. (portfolio.hu)

01:05

Erőszakhullámtól tartanak a boltosok is

Felmérések szerint az amerikai lakosság több mint fele számít erőszakhullámra abban az esetben, ha a vesztes megtámadja majd az eredményt. A nemzeti gárdát több államban mozgósították, a boltok kirakatait bedeszkázták. Az alábbi képen egy Beverly Hills-i üzletsor látható.

Kapcsolódók

Kimaradt?