Enyhülés: az átutazók nappal is keresztül haladhatnak Magyarország területén

A Nyugat-Európába tartó uniós állampolgársággal rendelkező vendégmunkások péntektől napközben is áthaladhatnak Magyarország területén – közölte esti Facebook-bejegyzésében a román határrendészet a magyar hatóságokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a munkaviszonyukat igazolók román idő szerint 11 és 23 óra között szelhetik át Magyarországot, az arra kijelölt útvonalon, és csak kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg. A magyar hatóságok a március 18-tól korlátozták a személyforgalmat a határátkelőkön a koronavírus-járvány elleni védekezésként, a román külügyminisztérium kérésére azonban egy humanitárius folyosót nyitottak meg a hazatérő vendégmunkások számára.

Később a két ország közti egyezmény értelmében fokozatosan megnyitották a kisebb határátkelőhelyeket a határsáv 30 kilométeres körzetében élő ingázók előtt, a távolabbról érkezők vagy oda utazók viszont csak a borsi vagy a nagylaki országúti határátkelőhelyet használhatják.

Mostanáig éjjel egy négyórás idősávot hagytak meg a vendégmunkásoknak az áthaladásra, ezt most kiterjesztették 12 órásra a magyar hatóságok.

 

Csak azokat engedik át, akiknek nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, és alávetik magukat a szűrővizsgálatnak, jogosultak a schengeni térségben való közlekedésre (EU-állampolgárok), valamint igazolni tudják úticéljukat, illetve, hogy beléphetnek a célországba.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt, külföldivel kapcsolatos hírfolyamot itt találja.

(Nyitókép: Átkelésre várakozók a Nagylaknál | Fotó: Nagylaki Polgármesteri Hivatal)

Kapcsolódók

Kimaradt?