Ennek a tiroli kocsmának a pincére szórhatta tele Európát koronavírussal

Egy festői helyen levő osztrák sítelep és annak hangulatos kocsmája különösen nagy szerepet játszhatott a koronavírus európai terjesztésében - írja a CNN.

Ha nem is kizárólag ennek köszönhető, de jócskán segítette a koronavírus-járvány európai terjedését a tiroli Ischglben található Kitzloch nevű kocsma, amely egyik pincére hosszú időn keresztül fertőzhette a vendégeket. Mindezt még azután is, hogy az onnan hazájukba visszatérő pozitívra tesztelt vendégek miatt külföldről figyelmeztették a tartományi kormányzatot.

Legalább négy olyan európai állam - Németország, Izland, Norvégia és Dánia - van jelenleg, ahol az aktív esetek egy jelentős része az alig 1600 lakosú ischglbeli tartózkodáshoz köthető. Németországban 300 ilyen esetről, Norvégiában a március 20-i állapot szerint az akkori 1742 esetből 862 esetről mondták azt, hogy Tirolban fertőződött meg.

Nem jellemző egyébként, hogy egy kiszolgáló igazán nagy számú vendéget fertőzne meg egy helyen, azonban a dán hatóságok alaposabban utána mentek a történetnek - számolt be a CNN - mivel az akkor aktuálisan 1400 dán koronavírus esetből 296 Ausztriában fertőződött meg, s mindössze 61 fertőzést tudtak csak ehhez képest olaszországi tartózkodással összefüggésbe hozni.

A dánok szerint a síterep egyik kocsmájában, a Kitzlochban a fertőzöttek egy jó nagy része úgynevezett beer-pongot játszott. Ebben a kocsmai játékban

az emberek egy pingponglabdát lőnek ki a szájukból az ellenfél csapatának söröspoharába, amelybe ha az beleesik, ki kell inni.

Eközben ugyanebben a bárban egy fertőzött pincér úgy szolgálta fel az italokat, hogy a tömegben egy síp folyamatos fújásával igyekezett utat vágni magának. Ez sok vendégnek annyira tetszett, hogy maguk is elkérték a fertőzött pincér sípját és fújták azt.

Az izlandi hatóságok már március 4-én figyelmeztették az osztrák hatóságokat, hogy számos izlandi pozitív eset Ausztriában kaphatta el a fertőzést. Egy nappal később az izlandiak már fel is tették Ischglt a fertőzés szempontjából magas kockázatúnak tekintett területek listájára Kína, Dél-Koreai, Olaszország és Irán mellé.

A Kitzloch csaposának koronavírus-tesztje március 7-én lett pozitív, erre reagálva március 8-án a tiroli egészségügyi hatóság közleményt adott ki, amely szerint felettébb valószínűtlen, hogy egy vendéglátóipari dolgozó ilyen sok vendéget fertőzött volna meg. A Kitzloch német tulajdonosa egyébként később a német médiának úgy nyilatkozott, hogy az ő dolgozói is elkapták valakitől a fertőzést, és igazságtalan lenne egy vállalkozást hibáztatni a vírus terjedéséért. 

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?