A külügyminisztérium szerint valamennyi külföldi szavazókörzetben rendben folyik a voksolás

Mind a 441 külföldön megnyitott szavazókörzet „normálisan működik” – tájékoztatott vasárnap a külügyminisztérium, egyrészt arra is reagálva, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Ludovic Orban bejelentette, hogy feljelentést tesznek Teodor Meleșcanu külügyminiszter ellen a külföldön élők szavazásának akadályoztatásáért.

„Azt a néhány elszigetelt műszaki incidenst leszámítva, amelyet gyorsan megoldottak a reggel, minden határon túl megnyitott szavazókörzetben normális paraméterek között zajlik a voksolás. A külföldön élő román állampolgárok részvétele a szavazáson jelentős, a külügyi tárca személyzete pedig nagy erőfeszítést tesz, hogy mindenki szavazhasson, aki akar” – tájékoztatott a külügyminisztérium sajtóközleményében.

A tárca szerint a mostani választásokra „rekordszámú” szavazókörzetet nyitottak a határokon túl, több mint kétszer annyit, mint az előző választásokon.

„Míg a 2007-es, 2009-es és 2014-es EP-választásokon 190 szavazókörzetet nyitottunk, idén 441-et létesítettünk. Ami pedig a referendumot illeti, a 2018-ban, az alkotmány módosítására kiírt népszavazáson 378 körzet volt, most pedig 63-mal több. A szavazókörzetek listáját a külképviseletek javaslatai nyomán állítottuk össze” – írják a közleményben.

A külügyminisztérium emlékezteti a külföldön tartózkodó román államolgárokat, hogy bármely szavazókörzetben voksolhatnak az illető ország területén. Emiatt a tárca azt javasolja az embereknek, hogy amennyiben azt tapasztalják, hogy a szavazókörzetben, ahol voksolni akartak, nagyon sokan vannak, és hosszú ideig várni kellene, menjenek el egy másik körzetbe.

A minisztérium a legtöbb szavazókörzetet, 76-ot, Olaszországban nyitotta meg. Spanyolországban 50, a Moldovai Köztársaságban 36, az Amerikai Egyesült Államokban 31, Nagy Britanniában 29 (nyolccal több, mint 2016-ban), Németországban 25 (tízzel több, mint 2016-ban), Franciaországban 17, Ausztriában 9, Belgiumban 8 szavazókörzet van.

A tárca szerint néhány szavazókörzetben nagy sorok alakultak ki, az egyik példa erre az a körzet, ahová egyszerre 5 busznyi szavazó érkezett.

A minisztérium folyamatosan tájékoztatta az állampolgárokat a külföldön zajló szavazás menetéről, a szavazókörzetek listájáról. Ez utóbbi megtalálható a http://www.mae.ro/node/48090 internetes oldalon is.

Klaus Johannis államelnök azt kérte vasárnap a hatóságoktól, hogy „sürgősen találjanak megoldásokat" arra, hogy minden állampolgár élni tudjon szavazati jogával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?