FRISSÍTVE - Közös döntéssel felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát

FRISSÍTVE: Az Európai Néppárt (EPP) közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal elfogadta a javaslatot, amely szerint vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a párt önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. A Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be a javaslatot.

Háromtagú bizottság alakul, amelynek tagja Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, és ez értékeli majd a Fidesz ügyeit, és a jelentése alapján dönt majd a Néppárt a magyar kormánypárt tagságáról.

A szavazás után először Manfred Weber tartott sajtótájékoztatót tartott. Az Európai Néppárt frakcióvezetője kérdésre mondta el, hogy a Fidesz is támogatta a döntést, és hozzátette, a felfüggesztés részeként a Fidesz nem vehet részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

Weber azt mondta, nem volt egyszerű a döntés, de szerinte egyértelmű döntés született. Közölte azt is, hogy újra fel kell építeni a bizalmat az EPP és a Fidesz között, és jelezte, a párt kizárása nem került le a napirendről, a végső döntést majd a most megszavazott háromtagú bölcsek tanácsának a jelentése alapján hozza meg a Néppárt.

Így reagált Orbán Viktor

A szavazás után tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kijelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.  "A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője" - mondta a kormányfő, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

"Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választották, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig "magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal".

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét.

Kelemen Hunor: nem örvendünk neki, de támogattuk

A szavazás után Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy értékelte: a közgyűlésén kompromisszumos megoldás született. "Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban. Sokszor elmondtuk már, ma is úgy gondoljuk, hogy a vitákat házon belül kell rendezni. Az érveknek sosincs alternatívájuk, ököllel pedig nem lehet rendet vágni. Most még inkább szükség van az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre Európában, amely egységesen áll ki a magyar ügyért!" – jelentette ki Kelemen Hunor.

Mint írtuk, a szavazás előtt tartott beszédében az RMDSZ elnöke a Fideszről szóló szavazás elhalasztását kérte. „Ma nekünk olyan döntést nem szabad hozni, ami a Fideszt kizárja, felfüggeszti, és olyan helyzetbe hozza, hogy ne lehessen visszatérni. Nem szabad olyan döntést hozni, ami a családot gyengíti. A többi vitát le tudjuk folytatni, azt gondolom, a zágrábi kongresszusig. Le tudjuk folytatni május 26. után” – jelentette ki az RMDSZ elnöke. A közgyűlés előtt pedig leszögezte: az RMDSZ a Fidesz kizárása ellen szavaz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?