A Fidesz EPP-tagsága: a szavazás elhalasztását kérte Kelemen Hunor

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt kérte az Európai Néppárt (EPP) szerda délutáni közgyűlésén tartott beszédében, hogy halasszák el a Fidesz EPP-tagságáról szóló szavazást.

„Ma nekünk olyan döntést nem szabad hozni, ami a Fideszt kizárja, felfüggeszti, és olyan helyzetbe hozza, hogy ne lehessen visszatérni. Nem szabad olyan döntést hozni, ami a családot gyengíti. A többi vitát le tudjuk folytatni, azt gondolom, a zágrábi kongresszusig. Le tudjuk folytatni május 26. után” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor elmondta, hogy Janez Janšának a javaslatát támogatja, aki a Fideszről szóló szavazás elhalasztását kérte. A Szlovén Demokratikus Párt politikusa azzal érvelt, hogy Orbán Viktorék kizárásával az EPP jelentősen meggyengülne Közép- és Kelet-Európában az európai parlamenti választások előtt.

Az RMDSZ elnöke egyetértett az EPP csúcsjelöltjével, Manfred Weberrel abban, hogy a keresztény-demokrata örökségen belül szükség van egy elvi vitára. "Szükség van egy elvi vitára, ezt a vitát le kell folytatnunk. De nem akkor, amikor választási csatában vagyunk. Nem akkor, amikor győzni akarunk. (...) Ezért az a javaslat, amit a szlovén kollégám, Janez Janša tett, azt gondolom, hogy a kompromisszumos javaslatok közül a legjobb” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A politikus a közgyűlés előtt kijelentette: az RMDSZ a Fidesz kizárása ellen szavaz. "Most összefogásra és szolidaritásra van szükség ahhoz, hogy május 26. után egy erős néppárti frakció kezdhessen el dolgozni az Európai Parlamentben" - mondta az RMDSZ elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?