MTA: az elnökség tárgyalásokat kér a kutatóintézetek ügyében


-A A+A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége egyebek mellett felkéri az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását – olvasható az Akadémia honlapján is közzétett határozatban.

Az MTA elnöksége ugyanakkor felkérte Lovász László elnököt, hogy „haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat” Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel az akadémiai kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról. Az elnökség a minisztert, hogy „biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását”.

Az akadémiai kutatóközpontok főigazgatóitól és az önálló jogállású intézetek igazgatóitól azt kéri az MTA elnöksége, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az akadémia elnökéhez – olvasható a határozatban, amelyet az MTI szemlézett.

„Az elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM miniszter által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják” – tartalmazza az elnökségi határozat.

A dokumentum szerint az MTA elnöksége köszönettel veszi az akadémián és más intézményeknél dolgozók támogatását, továbbra is kéri az akadémiai dolgozók „töretlen helytállását, bizalmát és higgadt feladatellátását”.

Mint azt korábban megírtuk, a megszüntetett alapfinanszírozás, az intézmény feladarabolásának és a kutatóintézetek átcsoportosításának a kormány által bejelentett szándéka sodorja bizonytalanságba a Magyar Tudományos Akadémiát az intézmény tagjai szerint. Az Akadémia mellett kedden Budapesten és Kolozsváron is kiálltak.

(Címlapfotó forrása: librarius.hu

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X