A Magyar Tudományos Akadémia mellett álltak ki kolozsvári magyarok

Kedden délután flashmobbal tiltakoztak – többnyire értelmiségi – magyarok a Magyar Tudományos Akadémia tervezett átalakítása ellen.

Mint azt korábban megírtuk, a megszüntetett alapfinanszírozás, az intézmény feladarabolásának és a kutatóintézetek átcsoportosításának  a kormány által bejelentett szándéka sodorja bizonytalanságba a Magyar Tudományos Akadémiát az intézmény tagjai szerint. 

Ez ellen kívántak demonstrálni Magyarország Főkonzulátusa előtt Kolozsváron, kedden délután két órától helyi magyarok. A Kolozsvár kiáll az MTA-ért elnevezésű tiltakozásra érkezőket arra kérték, hozzanak magukkal olyan könyvet, amely számukra a magyar tudományosságot jelenti.

Ilyen könyvek szép számban megjelentek (lásd. galériánkat), de volt, aki azt mondta, azért hozta magával az elektronikus olvasóját, hogy ezzel is jelezze: a tudomány ingyen, szabadon hozzáférhetővé kell váljon mindenki számára, erre pedig az e-könyvek jelentenek megoldást.

A demonstráció meghirdetői azt írták a Facebookon: "Gyűljünk össze Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtt, és mutassuk meg, hogy a magyar tudomány ügye, az Magyar Tudományos Akadémia sorsa számunkra, erdélyiek, kolozsváriak számára is fontos. Ne hagyjuk, hogy az MTA jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, álljunk ki Magyarország legfontosabb kutatóintézeti hálózatátért!"

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?