Csíki küldöttség járt a Vatikánban pápai audiencián


-A A+ 

Szerdán délelőtt általános kihallgatáson, a pápai audiencián vett részt a Vatikánban, egy több mint 400 tagú csíki zarándokcsoport, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök és Tamás József püspök, Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános és Incze Sándor csíkszépvízi kántor.

Az audiencia során a Szentatya rövid párbeszédet folytatott Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsa elnökével, aki röviden ismertette a látogatás célját, és személyesen meghívta a pápát Erdélybe. Végezetül Gábor Zoltán csíkszépvízi plébánossal közösen átadták a zarándok közös ajándékát, a csíki településeket bemutató, olasz, angol és magyar nyelvű fotóalbumot – számolt be Hargita Megye Tanácsának – sajtóirodája.

JÖN A PÁPA

Közzétette: Sandor Incze – 2018. október 10., szerda

„A Szentatyával találkozni, a Szentatyát hallgatni, egy életre szóló élmény, amelyre véleményem közösségünk minden tagja vágyik. Én bízom benne, hogy nemsokára Erdélyben is hallhatjuk a Szentatya igéjét” – osztotta meg érzéseit a megyeelnök a pápai audiencia végén.

A 14 egyházi kórusból álló zarándokcsoport (Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkcsicsó, Madéfalva, Delne, Csíkszépvíz, Szentmiklós, Borzsova, Taploca, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok egyházközségek és Csíkszereda Millenniumi-templomának kórusai) a Ferenc pápa megjelenésekor énekléssel köszöntötte a Szentatyát.

A Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola által támogatott október 6-10. közötti zarándoklat alkalmával, október 7-én, vasárnap szentmisén vettek részt a zarándokok, a falakon kívüli Szent Pál Bazilikában. A szentmise helyszíne kiválasztásakor azt tartották szem előtt, hogy Márton Áron püspök különös tisztelője volt Szent Pál apostolnak. A szentmisén imádkoztak Márton Áron szentté avatásáért, bízva az isteni kegyelem kiáradásában.

Hétfőn a Magyarok Nagyasszonya búcsús szentmisén vett részt a népviseletbe öltözött zarándokcsoport a Szent Péter Bazilikában. A bazilika altemplomában található az egyetlen magyar vonatkozású kápolna, titulásának megfelelően Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án tartanak búcsút, és a zarándokok külön felkérést kaptak a búcsús szentmise énekes szolgálatára.

„Ez egy rendkívüli alkalom minden résztvevőnek. Talán elmondhatjuk, hogy most mutatta meg magát a székely közösség a Pápának, a Vatikánnak. Majd félezer székely ott volt, ahol Róma szíve dobog, feltettük Székelyföldet a térképre. Megmutattuk, hogy Székelyföld hitében és közösségi összefogásban erős, és ennek helyeslését éreztük vissza a Szentatya tekintetében. Ma itt felvonultattuk a szimbólumainkat, a székely és magyar zászlót és magyar énektől volt hangos a Szent Péter tér” – mondta Borboly Csaba.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X