Négyszáz tagú székely kórus énekelt a Szent Péter-bazilikában

A felcsíki plébániák 400 tagú közös kórusa hétfőn a Szent Péter-bazilikában énekelt a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából tartott magyar misén. A mise megemlékezett a csíkszentdomokosi születésű Márton Áron püspöki kinevezésének 80. évfordulójáról is, akinek boldoggá avatási eljárása folyamatban van a Vatikánban.

Ince Sándor karnagy vezényletével a népviseletbe öltözött kórus magyar egyházi énekekkel töltötte meg a bazilikát.

A Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Göröcsfalva-Rákos-Vacsárcsi, Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíktaploca, Csíkszereda, Csíkdelne-Csíkpálfalva, Csíkborzsova-Csíkszentmiklós, Szépvíz, Gyimesfelsőlok és Gyimesközéplok képviseletében érkezett kórustagok Ferenc pápa szerdai általános audienciáján is részt vesznek.

Az Erdélyi Magyar Televízió Hitélet műsorának stábja a Vatikánvárosban tartózkodik, Facebook-oldalukon számos videót megosztottak az eseményről. 

A magyarok hallatják a hangjukat és imájukat egész Európában – mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök a Szent Péter-bazilikában bemutatott magyar misén hétfőn, amellyel egy időben megnyílt a Kereszt-tűzben című magyar kiállítás a közel-keleti keresztényüldözésről.

A magyar nyelvű misét a Szent Péter-bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál mutatták be a Magyarok Nagyasszonya október 8-i ünnepe alkalmából, amely a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya magyar kápolna búcsúnapja is.

Palánki Ferenc homíliájában azt mondta, a vatikáni magyar kápolna üzenete az, hogy az anyaországban és külhonban élő magyarok Európa békéjén munkálkodnak, és a krisztusi értékeket képviselik Európa közepén. Hozzátette: mi magyarok „hallatjuk a hangunkat és imánkat egész Európában, hogy valóban a Szűzanya népe vagyunk”.

A püspökkel, aki a fiatalokról szóló vatikáni szinódus miatt tartózkodik a Vatikánban, Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája koncelebrált, valamint a Rómában szolgáló magyar papok. A hétfői misén Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is részt vett.

Kimaradt?