Közösségi könyvkiadás Erdélyben: „covidám” gyerekkönyv-csomag jelenik meg

A kolozsvári Koinónia Kiadó három gyerekkönyvvel próbálja ki a közösségi könyvkiadást: az elmúlt időszak nehézségeire és az ezt ellensúlyozó kreatív örömökre utaló névvel „Covidám közösségi könyvcsomagot” hirdettek meg.

A három nyomdakész kötet közös nevezője a humor, ami a kiadó szerint igenis hozzájárulhat a vírus elleni harchoz. Kiadásra vár Markus Majalouma Apa-sorozatának utolsó, ötödik darabja, az Apa, vegyünk nyaralót!, André Ferenc verses meseregénye, a Bújócskaverseny és Kiss Ottó verseskötete, a Legszebb költéseim.„Az Apa, vegyünk nyaralót! és a Legszebb költéseim című könyvünk kiadását még azelőtt, hogy a koronavírusról hallottunk volna, tavaszra terveztük, a fordítás illetve a versek már kiadásra készen voltak, az illusztrációkra sem kellett várakozni. Ez a két kötet adott volt, de nem mellékes az sem, hogy szülőkként is láttuk, mennyire nehéz a gyerekeknek elviselni a karantén bezártságát, ezeket a karantén után is érvényben lévő szigorításokat, és meggyőződésünk, hogy a könyvek igazán jó társaság, őket nyugodtan meg lehet simogatni, nem kell tőlük távolságot tartani” – mondta Zsigmond Júlia, a Koinónia főszerkesztője.

„Az Apa-sorozatnak a zárókötete fog megjelenni, Majaluoma így sok olvasónk számára ismerős név, ha először nehéz is kimondani. Kiss Ottó könyveit évek óta forgalmazzuk, de ez lesz az első koinóniás kiadványa, bő egy évvel ezelőtt egyeztünk meg vele a kiadásról. A Bújócskaversenyre pedig amikor rábukkantunk, úgy éreztük, hogy most rögtön meg kell jelentetni, hiszen most aktuális. Örültünk, hogy a gyerekek nyelvén, verses mesét kanyarítva közelíti meg a koronavírus miatti karantén témáját André Ferenc. Ez utóbbit a BOLD kreatív ügynökséggel társulva jelentetjük meg, az ő honlapjukon lehetett eredetileg olvasni a verses meseregényt (ezután is lehet azoknak, akik megvásárolják a Covidám extracsomagot)” – ismertette a könyvcsomag tartalmát Zsigmond Júlia.

Közösségi projekttel válaszoltak a nehéz járványidőszakra

Mint a könyvkiadással és könyvterjesztéssel foglalkozó szervezetek többsége, a járványt a Koinónia is megsínylette: március végétől a munkatársak csökkentett munkaidőben, csökkentett fizetésért dolgoztak, miközben a munka mennyisége nem csökkent ilyen mértékben, és bezárt a Koffer könyves kávézó, elmaradtak a könyvvásárok, miközben az online rendelések száma nem nőtt szökőárszerűen, tudtuk meg.

„Ami a kiadói tervet illeti, annyiban módosult, hogy azokat a könyveket, újranyomásokat, amelyekre nem kaptunk támogatást, későbbre tervezzük be. Kivéve egyet, amit már korábban megrendeltünk, és régóta gyűjtünk rá, félretettük rá az összeget, és nehéz nem hozzányúlni, de a Jézus meséskönyve, a Biblia gyermekbiblia újranyomását nagyon várjuk már, reméljük, hogy a nyár folyamán megérkezik. Illetve két új könyv még beékelődött az eredeti kiadói tervbe, ezekkel aktualitásuk miatt most kellett foglalkoznunk, a koronavírus apropóján: a már megjelent John Piper-könyvre célzok, melynek címe Koronavírus és Krisztus, illetve a most nyomdába adott Bújócskaversenyre André Ferenctől” – számolt be a kiadó főszerkesztője.

Mint mondta, a pályázati támogatások elmaradása késztette őket arra, hogy most próbálkozzanak közösségi könyvkiadással. „Arra gondoltunk, hogy talán szívmelengető érzés is lehet sokaknak, ha maguk is támogatják a könyv megjelenését, akár csak annyival, amennyit amúgy is megtennének: megvásárolják a könyveket, csak egy kicsit hamarabb, előrendeléssel, vagy ezen felül még egy kisebb összeggel. Ezért a kedves gesztusért pedig mi is kedveskednénk kedvezményekkel, meglepetésekkel, extrákkal.

Mit tehetnek az olvasók a három könyv megjelenéséért?

A kiadó célja 300 könyvcsomag eladása, ebből tudnák fedezni a legnagyobb tételnek számító nyomdaköltséget. Az előrendelők alapcsomag és extracsomag közül választhatnak. A 85 lejes alapcsomag mellé 20 százalékos kedvezmény jár korlátlan összegű egyszeri vásárlásra a könyvtér.ro-n, a 140 lejes extracsomag mellé pedig 2 db. 20 százalékos kedvezményt biztosító vásárlási utalvány, exkluzív interjúk, az Apa, vegyünk nyaralót! és a Bújócskaverseny hangsokönyv-változata, amit a Kolozsvári Rádió készít el, és más meglepetések (részletek és megrendelőlap itt).

A Koinónia Kiadónak egyébként nem ez az egyetlen olyan projektje, amely az olvasóközönség megmozgatását célozza. Korábban például Kányádi Sándor születésének 90. évfordulóján „sétálni küldtek” pár Kányádi-kötetet, tavasszal mecénás könyvcsomagokat hirdettek meg, amelyeket az adakozók jóvoltából nehéz helyzetű időseknek és fiataloknak juttattak el, illetve hangoskönyv formájában ingyenesen megosztották a Kajtikó, a derék sárkányfiú című könyvet és Aczél Dóra Fájdallam című könyvét.

„Akkora nagy lett a csönd az elmúlt hónapokban, annyira hiányzanak a változatos hangok, hogy talán leginkább ez a hiány, a kapcsolódás vágya szülte a hangoskönyvek, hangoskönyvrészletek elkészítését, megosztását, nem is annyira az üzleti tesztelés. Leginkább azt reméljük, hogy az olvasók ebben a hangajándék formában örömmel engednek közel magukhoz, és ők is elindulnak felénk” – mondta el a YouTube-on hallgatható sorozat kapcsán Zsigmond Júlia.

Kapcsolódók

Kimaradt?