Felmérés: Kelemen Hunor is „lopott” vasárnap Klaus Johannistól szavazatokat

A vasárnap este exit poll adatokkal szolgáló CURS-Avantgarde azt is megkérdezte az urnától távozó szavazóktól, hogy melyik pártot támogatták az idei EP-választásokon. Felmérése így azt is kimutatta, hogy miként „loptak el” egymástól szavazatokat az első fordulóban az államfőjelöltek. Kiderült például, hogy 3 százaléka azoknak, akik az EP-válaszásokon a liberálisokra szavaztak, most Kelemen Hunort, az RMDSZ jelöltjét támogatták.

A CURS-Avantgarde felmérése szerint Klaus Johannisra szavazott az USR-PLUS korábbi választóinak 14,5 százaléka – ami egyik magyarázata lehet a pártszövetség színeiben induló Dan Barna gyenge választási eredményének. Az újrázására készülő államfő 10,4 százalék szavazatot vett el a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelöltjétől, Theodor Paleologutól, de az ALDE és Pro Romania közös jelöltje, Mircea Diaconu szavazótáborának 7,9 százaléka is rá voksolt.

Igaz, Klaus Johannis szavazatokat is veszített az EP-választásokhoz viszonyítva. Az őt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) szavazóinak 4,4 százaléka Dan Barnát, 3,8 százaléka Theodor Paleologut, 3 százaléka pedig az RMDSZ jelöltjét, Kelemen Hunort támogatta. Az EP-választásokon PNL-re szavazók 84,1 százaléka vasárnap hűséges maradt az államelnökhöz.

A szociáldemokraták jelöltje, Viorica Dăncilă 9 százalékot „lopott el” a PMP által támogatott Theodor Paleologutól, 6 százalékot az USR-PLUS jelöltjétől, 4,6 százalékot az ALDE és 4,2 százalékot a Pro Romania közös jelöltjétől, Mircea Diaconutól. A volt kormányfő azonban maga is veszített PSD-s voksokat: szavazóbázisának 7,9 százaléka Mircea Diaconut, 5,9 százaléka pedig Klaus Johannist támogatta az államfőválasztás első fordulójában.  Az EP-választásokon PSD-re szavazók 77,7 százaléka szavazott Dăncilára vasárnap.

Dan Barna voksokat „lopott” Kelemen Hunortól: rá szavazott most azoknak a 6 százaléka, akik az EP-választásokon az RMDSZ-t támogatták. A Pro Romania választóinak 5,5, a PNL szavazóinak 4,4 százaléka szavazott Barnára. Igaz, igen sok szavazatott is veszített. Szavazóbázisának 14,5 százaléka Klaus Johannisra pecsételt, 6 százaléka Viorica Dăncilára, 4,8 százaléka pedig Theodor Paleologura. Az EP-választásokon USR-PLUS-t támogatók mindössze 73,6 százaléka szavazott vasárnap Dan Barnára.

A két párt támogatásával indult független jelölt, Mircea Diaconu 7,9 százalékot vett el Viorica Dăncilától, 4,9 százalékot Theodor Paleologutól, 2,3 százalékot Barnától és 2 százalékot Klaus Johannistól. A Mircea Diaconut támogató két párt szavazóinak tekintélyes része nem támogatta a közös jelöltet: így nem voksolt rá 43 százaléka azoknak a választóknak, akik az EP-választásokon a Pro Romania a párt jelöltjét, és 36,7 százaléka azoknak, akik az ALDE-t támogatták.

A Pro Romania párt választóinak 6,8 százaléka Theodor Paleologura voksolt, az ALDE szavazóinak 4,9 százaléka, illetve az USR-PLUS szavazóbázisának 4,8 százaléka tette ugyanezt. A PMP választóinak 10,4 százaléka viszont Theodor Paleologu helyett Klaus Johannisra, 9 százaléka Viorica Dăncilára, 4,9 százaléka pedig Mircea Diaconura szavazott. Az EP-választásokon PMP-re szavazók 76,3 százaléka Paleologut támogatta.

A felmérés szerint az EP-választások RMDSZ-es szavazóinak 6 százaléka most Dan Barnára, 5,6 százaléka Klaus Johannisra, 4 százaléka Theodor Paleologura voksolt. Az RMDSZ egyébként úgy becsülte: vasárnap az erdélyi magyarok 13 százaléka Klaus Johannisra, 7 százaléka Dan Barnára, 4 százaléka Viorica Dăncilára szavazott.

Végül pedig az EP-választástól távol maradók 29,8 százaléka most Klaus Johannisra, 14,8 százaléka Viorica Dăncilára, 13,1 százaléka Mircea Diaconura, 9,9 százaléka Dan Barnára, 7 százaléka pedig Theodor Paleologura nevére nyomta a bélyegzőt, a többi pedig más jelöltekre szavazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?