Nagyjából tudni lehet, hogy milyen arányban szavaztak a magyarok Kelemenre és Johannisra

Az RMDSZ becslései szerint 460 ezer magyar szavazó vett részt vasárnap az elnökválasztás első fordulójában, és háromnegyedük Kelemen Hunort támogatta.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, becsléseik szerint a magyarok részvétele a 2009-es és a 2014-es elnökválasztásokhoz képest is jobb volt; öt éve 12 százalékos, vasárnap 7 százalékos volt a magyar részvétel lemaradása az országoshoz képest az elnökválasztás első fordulójában. „Ezt a lemaradást annak tulajdonítjuk, hogy az államfőválasztásnak nincs közvetlen politikai és etnikai tétje” – magyarázta a szóvivő.

Kelemen Hunor jobb eredményt ért el, mint 2014-ben a szavazatok számát és arányát tekintve egyaránt. Az RMDSZ államfőjelöltjére a 98 százalékos feldolgozottságú adatok szerint vasárnap 357 016 szavazatot kapott, a támogatottsága 3,9 százalékos volt. Öt éve 329 727-en szavaztak Kelemen Hunorra, a támogatottsága pedig 3,5 százalékos volt.

Hegedüs Csilla elmondta, az RMDSZ becslései szerint a magyar szavazók 76 százaléka szavazott Kelemen Hunorra. Az államfőjelölt támogatottsága meghaladta a 90 százalékot azokon a településeken, ahol 90 százalék feletti a magyarok aránya. A Klaus Johannisra szavazó magyarok aránya 13 százalékra tehető, Dan Barnát 7 százalék, Viorica Dăncilát 4 százalék támogatta – részletezte a szóvivő.

Hegedüs Csilla kérdésünkre elmondta, az RMDSZ elégedett az eredménnyel. „Büszkék vagyunk a magyar emberekre, mert megértették, hogy minden magyar szavazat a közösségünket erősíti. Köszönjük a bizalmat és a támogatásukat” – jelentette ki.

A szóvivő megerősítette: a Szövetségi Állandó Tanács a szerdai ülésén értékeli ki az első elnökválasztási forduló eredményeit, és dönt arról is, hogy az RMDSZ melyik jelöltet támogassa a második fordulóban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?