Újabb változat: körvonalazódik a PNL kormányának névsora és struktúrája

Feltehetően a nemzeti liberálisok (PNL) és Klaus Johannis államfő hétvégi tanácskozása után változott a párt által eredetileg elképzelt kormány, mind a jelöltek személyét, mind pedig a kabinet struktúráját tekintve. A miniszterek névsora ismét kiszivárgott a sajtóba. Az államfő hivatalosan csak kedden jelenti be, kit kér fel kormányalakításra.

A bukaresti média értesülései szerint a belügyi tárca élére a szenátus védelmi és közrendfenntartó állandó bizottságának volt elnöke, jelenleg a felsőház titkára, Marcel Vela kerülne. A külügyi tárcát egy ismert hivatásos diplomata veheti át, aki pert nyert Ukrajnával szemben Románia fekete-tengeri felségvizeinek ügyében. Bogdan Aurescu jelenleg az államfő külpolitikai tanácsadója.

A fejlesztési miniszter az új változat szerint Robert Ionatan Sighiartău, a PNL főtitkára lesz, a pénzügyek irányításának várományosa pedig továbbra is Florin Cîțu. A jó gazdasági szakembernek tartott liberális szenátor az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetem folytatta tanulmányait, majd az Európai Beruházási Bankban, az új-zélandi Reserve Bankban és az ING Bankban dolgozott.

Az újabb kormánylistán Raluca Turcan, a párt alelnöke már nem szerepel az oktatási tárca vezetőjeként, helyét Monica Anisie venné át, aki a Cioloș-kormányban a minisztérium államtitkára volt.

Egy korábbi kormány, Mihai Răzvan Ungureanu kabinetjének gazdasági minisztere, a Szilágy megyei Oláhvalkóban született Lucian Bode az új kormányban a közlekedésért felelne. A mezőgazdasági minisztérium esetében a korábbi három jelölt helyét egy negyedik jelölt vette át, Emil Dumitru, a ProAgro Szövetség elnöke.

Nincs változás a védelmi miniszter esetében, élére a Bukarestben született Ovidiu Raețchit, a képviselőház védelmi, közrendfenntartási és nemzetbizottsági szakbizottságának alelnökét neveznék ki. Korábban Klaus Johannis államfői kampányának vezetőjére, Rareș Bogdanra gondoltak, aki állítólag nem adja fel kényelmes európai parlamenti képviselői székét.

Az európai alapokért felelős tárca vezetői tisztségének várományosa továbbra is a meggyőződéses liberális, Bogdan Glăvan, a pártelnök, Ludovic Orban tanácsosa, egyetemi tanár, a bukaresti Román-Amerikai Egyetem Murry Rothbard politikai gazdaságtani és üzletkötési központjának igazgatója esélyes.

Egyelőre nincs változás a gazdasági minisztérium élén sem, a jelölt továbbra is a képviselőház ipari bizottságának alelnöke, Virgil Popescu, aki korábban kijelentette: olyan kormányt szeretne, amely „elegáns, de határozott választ ad a Románia fekete-tengeri fölgázkitermelése kapcsán az országot provokáló magyar hivatalos személyeknek”.

Marad egyelőre a munkaügyi tárca miniszterjelöltje is: a tisztséget Dan Vâlceanu parlamenti képviselő venné át, aki kidolgozta azt a jogszabálytervezetet, miszerint az éjszakai szolgálatot teljesítő orvosok korábban nyugdíjba mehetnének.

Tizenhat minisztériumból állna a kormány

A nemzeti liberálisok továbbra is a jelenleginél kisebb kormányt szeretnének, amely 15-16 minisztériumból állna. Elképzelésük szerint a jövőben az európai ügyekkel továbbá a határon túli románokkal foglalkozó két minisztérium a külügymisztériumhoz tartozna. Utóbbi tárca akár főigazgatósággá is változhatna, ebben az esetben a kormányfőtitkárság hatáskörébe menne át.

Bővülne az oktatási tárca hatásköre is, idetartozna a kutatási és újítási, illetve az ifjúságügyi és sportminisztérium is.  A pénzügyminisztérium átvenné a Transgaz és a Transelectrica vállalatot.

A struktúraváltás után az új kormányban a következő tárcák maradnának:

  • Külügyminisztérium
  • Belügyminisztérium
  • Védelmi Minisztérium
  • Pénzügyminisztérium
  • Gazdasági Minisztérium
  • Fejlesztési Minisztérium
  • Igazságügyi Minisztérium
  • Mezőgazdasági Minisztérium
  • Munkaügyi Minisztérium
  • Környezetvédelemi Minisztérium
  • Oktatási Minisztérium
  • Európai Alapok Minisztériuma
  • Távközlési Minisztérium
  • Közlekedési Minisztérium
  • Művelődési Minisztérium
  • Egészségügyi Minisztérium

A PNL által alakítandó új kormány politikailag feltehetően egyszínű lesz, esetleg a Népi Mozgalom Pártja kaphatna néhány tárcát. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség, az ALDE, a Pro Romania és az RMDSZ nem kívánna egyelőre kormányzati szerepet felvállalni.

Csökken az ügynökségek, hatóságok és államtitkárok száma

„Egy 15-16 minisztériumból álló kormány egyúttal az ügynökségek, hatóságok és államtitkárok számának csökkenését is maga után vonja” – fejtette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a párt végrehajtó tanácsának hétfői ülését követően.

„Európai, normális kormányt kívánunk létrehozni, amelyben nem azért jönnek létre minisztériumok, mert a párt politrukjainak tisztséget kell biztosítani. A minisztériumoknak nagyon átlátható, egységes, koherens területek közpolitikáit kell összehangolniuk, tehát 15, maximum 16 minisztériumra van szükség; ez azt jelenti, hogy csökken az ügynökségek, hatóságok és automatikusan az államtitkárok száma is” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy politikailag semleges, szakértő miniszterek is lesznek-e a kormányban, Orban azt a választ adta: „a PNL-ben vannak a legjobb szakértők”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?