Lapértesülés: már összeállni látszik a Nemzeti Liberális Párt kormánya

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) számíthatott az államfőnek arra a pénteki bejelentésére, hogy a soraiból nevesíti majd jövő héten a miniszterelnököt, mert már el is készítették a kormánynévsort, ami kiszivárgott a sajtóba. E szerint a liberálisok karcsúsított, mindössze 15 miniszterből álló kabinetet szeretnének, amelynek élén Ludovic Orban pártelnök állna. Nyilván a névsor változik, ha a PNL kénytelen lesz más pártokat is bevonni a kormányba.

A bukaresti lapok úgy tudják, hogy a pénzügyi tárcavezető a jó gazdasági szakembernek tartott Florin Cîțu szenátor lenne, aki az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetem folytatta tanulmányait, majd az Európai Beruházási Bankban, az új-zélandi Reserve Bankban és az ING Bankban dolgozott.

Az igazságügyi miniszteri tisztségnek több lehetséges várományosa is van: vagy egy függetlent neveznének ki, Cristina Trăilă személyében, vagy Alina Gorghiu ügyvéd-politikust, a PNL korábbi elnökét, a párt Temes megyei szenátorát, esetleg Cristian Băcanu ügyvéd, a Nemzeti Liberális Párt bukaresti szervezete jogi bizottságának elnöke venné át a posztot, de szó lehet a liberális képviselőről, Ioan Cupșáról is.

Az oktatásért Raluca Turcan nagyszebeni parlamenti képviselő, a PNL volt ideiglenes elnöke, jelenlegi alelnöke, a Demokratikus Liberális Párt alapító tagja, vagy a Nagyváradon született Florica Cherecheș, a liberálisok nőszervezetének elnöke felelne az Orban-kormányban.

A munkaügyi tárcavezető Dan Vâlceanu parlamenti képviselő lenne. Ő dolgozta ki azt a jogszabálytervezetet, amelynek értelmében az éjszakai szolgálatot teljesítő orvosok korábban nyugdíjba mehetnének. Az ifjúsági és sportminisztérium élére a liberálisok ifjúsági szervezetének elnökét, a Fogarasban született, brassói parlamenti képviselőt, Mara Mareșt nevesítenék.

A gazdasági minisztérium élére a Vâlenii de Muntéban született Iulian Dumitrescu, a liberálisok szenátusi csoportjának elnöke vagy Virgil Popescu Mehedinți megyei parlamenti képviselő kerülne. Utóbbi nemrégiben kijelentette: olyan kormányt szeretne, amely „elegáns, de határozott választ ad a Románia fekete-tengeri fölgázkitermelése kapcsán az országot provokáló magyar hivatalos személyeknek”.

Az energetikai minisztériumot Dan Vâlceanu vezetné, ha nem kapná meg a munkaügyi tárcát. Belügyminiszterként a Galacon született Victor Paul Dobrét, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése román parlamenti küldöttségének alelnökét nevesítenék. A védelmi tárca élére a Bukarestben született Ovidiu Raețchit, a képviselőház védelmi, közrendfenntartási és nemzetbizottsági szakbizottságának alelnökét neveznék ki. A környezetvédelemmel Costel Alexe iași-i parlamenti képviselő, a képviselőház kultúrával, művészetekkel és tömegtájékoztatással foglalkozó szakbizottságának tagja foglalkozna.

A mezőgazdasági miniszteri tisztségre ismét három jelölt van: Marcel Vela Krassó-Szörény megyei szenátor, Nicolae Giugea, Dolj megyei parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmezési szakbizottságának tagja, illetve Ionel Palăr, a képviselőház UNESCO-val kapcsolatot tartó szakbizottságának elnöke, aki a centenárium évében azért harcolt, hogy a román népviseleti női inget felvegyék az UNESCO világörökségi listájára.

A szállításügyért a Szilágy megyei Oláhvalkóban született Lucian Bode felelne, aki Mihai Răzvan Ungureanu kormányában gazdasági miniszter volt.  A művelődési miniszteri posztnak két várományosa is van: a Désen született Adriana Săftoiu, aki 2008 óta tagja a liberális pártnak, 2004 és 2007 között Traian Băsescu államfő tanácsosa és szóvivője volt. Mellette még Gigel Știrbu Olt megyei parlamenti képviselő, a képviselőház kultúrával, művészetekkel és tömegtájékoztatással foglalkozó szakbizottságának elnöke pályázik a tisztségre.

Idegenforgalmi tárcavezető Pavel Popescu Temes megyei parlamenti képviselő lenne, az európai alapokért pedig Bogdan Glăvan, gazdaságtant oktató egyetemi tanár, a bukaresti Román-Amerikai Egyetem Murry Rothbard politikai gazdaságtani és üzletkötési központjának igazgatója felelne, akit meggyőződéses liberálisnak ismernek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?