Tömeges átverések Fekete Pénteken: jelképesen bírságolt a fogyasztóvédelem

A bevételükhöz képest nevetséges összegekre bírságolta a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) azokat az online kereskedőket, akik tömegesen átverték a vásárlókat a tavalyi Fekete Pénteken.

Mint korábban írtuk, a Versenytanács megállapította: a kereskedők a Black Friday napján akciós áron kínált termékek 80 százaléka esetében egy mesterségesen felsrófolt árhoz viszonyítva hirdettek kisebb árat.

A fogyasztóvédelmi hatóság azonban a Digi24 beszámolója szerint nem a Versenytanács jelentése, hanem a beérkezett 67 lakossági panasz alapján bírságolt. Ezek nyomán összesen 122 ezer lejre büntetett különböző kereskedőket. Ez elenyésző összeg a 200 millió eurós (900 millió lejes) fekete pénteki bevételükhöz képest.

Jelentésében a Versenytanács arra hivatkozott: a törvény értelmében az árleszállítási akciókra készülő kereskedők kötelesek tájékoztatni arról a vásárlókat, hogy mennyivel lesz olcsóbb az adott termék az úgynevezett referenciaárhoz viszonyítva. A termék referenciaára az a legkisebb összeg, amennyiért a webáruház kínálta az akció meghirdetése előtti 30 napban.

A vizsgálatok során azonban kiderült, az eladásra kínált termékek 80 százalékának esetében a kereskedők a tavalyi Fekete Pénteken egy mesterségesen felsrófolt referenciárra alkalmazták a leszállítást. Magyarán: az a bizonyos áthúzott összeg, amely az akció napján a webáruházak honlapján egy adott termék mellett szerepelt, nagyobb volt, mint amennyiért a kereskedő az előző napokon kínálta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?