banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Hivatalos: nagyon átverték a romániai vásárlókat a tavalyi Fekete Pénteken

Tömegesen átverték a romániai online kereskedők a vásárlókat a tavalyi Fekete Pénteken. Az akciós áron kínált termékek 80 százaléka esetében egy mesterségesen felsrófolt árhoz viszonyítva hirdettek kisebb árat – állapította meg a Versenytanács.

A piaci versenyt felügyelő országos hivatal a tavaly őszi nagy árleszállítási akciókat alaposabban megvizsgálva vonta le ezt – sokak által sejtett – következtetést. A News.ro által idézett jelentése szerint a kereskedők nem tartották be az árleszállítási akciókra vonatkozó szabályokat.

A Versenytanács emlékeztet: a törvény értelmében az árleszállítási akciókra készülő kereskedők arról kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, hogy mennyivel lesz olcsóbb az adott termék az úgynevezett referenciaárhoz viszonyítva. A termék referenciaára az a legkisebb összeg, amennyiért a webáruház kínálta az akció meghirdetése előtti 30 napban.

A vizsgálatok során azonban kiderült, az eladásra kínált termékek 80 százalékának esetében a kereskedők Fekete Pénteken egy mesterségesen felsrófolt referenciárra alkalmazták a leszállítást. Magyarán: az a bizonyos áthúzott összeg, amely az akció napján a webáruházak honlapján egy adott termék mellett szerepelt, nagyobb volt, mint amennyiért a kereskedő az előző napokon kínálta.

Sőt a Versenytanács jelentése szerint a megvizsgált termékek 29 százaléka esetében az áthúzott összeg Fekete Pénteken nagyobb volt az előző 30 napban alkalmazott maximális árnál is.

„A referenciaár felsrófolása a Fekete Pénteken meghirdetett akció során azt a képzetet kelti a vásárlókban, hogy jóval nagyobb az árleszállítás, mint a korábbi hasonló akciókon. Ám valójában ugyanazt az árat fizetik az adott termékért, mint a kampányon kívüli időszakban. Ez törvényszegésnek minősülhet” – nyilatkozta a Versenytanács elnöke, Bogdan Chiriţoiu.

A hivatal vezetője ennek ellenére nem helyezett kilátásba büntetéseket, ehelyett a jelenlegi törvényeken szigorítana. Egy javaslata szerint a webáruházak kötelesek lesznek tájékoztatni vásárlókat arról, hogy miként alakult egy adott termék referenciára, illetve ára az elmúlt 30 napban.

A törvénymódosítást a Versenyhivatal az Országos Fogyasztóvédelmi Hatósággal közösen dolgozná ki.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?