Igazi Csíki Sör kontra Heineken: halasztották a tárgyalást

Érdemi döntés nem született, a marosvásárhelyi táblabíróság csütörtökön elhalasztotta az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti pereskedés csütörtökre időzített tárgyalását.

A csíkszentsimoni gyártó közleményében azt írja: „a Heineken az eddig megnyert perek után már megítélt, több mint tízezer lejre rúgó perköltséget sem fizette meg az Igazi Csíki Sör részére”. A holland gyártó ugyanis korábban már bírósági úton kérte a székelyföldi vállalkozásnál zajló termelés leállítását és a raktárkészlet megsemmisítését, ezt azonban a bíróság elutasította és a perköltség fizetésére kötelezte a Heinekent.

Lénárd András, a cég tulajdonosa a közleményben azt állítja: az ügyben az Európai Védjegyhivatal az illetékes, nem a Marosvásárhelyi Táblabíróság. Lénárd azonban bízik abban, hogy a hazai igazságszolgáltatás bebizonyítja a jog és az Európai Uniós szabályozások iránti elkötelezettségét. 

A két gyártó a márkanév használata miatt áll perben. Az ügy azt követően került a marosvásárhelyi táblabíróságra, hogy a Hargita megyei törvényszék tavaly júliusban megtiltotta a gyártónak az „Igazi csíki sör” forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének. A döntés szerint Lénárd András megsértette a Heineken Románia szellemi tulajdonát, amelyet a Ciuc (Csík) és a Csíki Premium márkák levédése biztosított számára. A törvényszék álláspontja szerint az „Igazi csíki sör” gyártója tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben.

A Hargita megyei döntést megelőzően az Alicantében székelő európai védjegyhivatal azonban elutasította a Heineken keresetét. A székelyföldi gyártó szerint ez azt jelenti, hogy a védjegyhivatal megerősítette: az Igazi Csíki Sör az Európai Unió valamennyi országában, így Romániában is levédett márka, az Igazi Csíki Sör és a Ciuc Premium termékek között sem megjelenésben, sem kiejtésben, sem tartalmilag nincs érdemi hasonlóság, és nem téveszthetők össze. A holland multinacionális vállalat ezt a döntést megfellebbezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?