Európában már nyert a Heineken ellen az Igazi Csíki Sör

Egy héttel az Igazi Csíki Sör gyártásának betiltásáról szóló alapfokú csíkszeredai törvényszéki ítélet után jó hírt kapott a csíkszentsimoni cég: az Alicantében székelő európai védjegyhivatal elutasította a Heineken keresetét.

Lénárd András cégtulajdonos a maszol.ro-nak elmondta, az alicentei döntés még a Hargita Megyei Törvényszék alapfokú ítélete előtt született meg, de csak pénteken kapták kézhez. A vállalkozó megjegyezte: a csíkszeredai bíráknak meg kellett volna várniuk az európai védjegyhivatal álláspontját, ám ezt nem tették meg, és „a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyásával” ítélkeztek.

Lénárdtól megtudtuk, az alicentei döntés azt jelenti, hogy a védjegyhivatal megerősítette: az Igazi Csíki Sör az Európai Unió valamennyi országában, így Romániában is levédett márka. „Alicentéban megállapították, hogy az Igazi Csíki Sör és a Ciuc Premium termékek között sem megjelenésben, sem kiejtésben, sem tartalmilag nincs érdemi hasonlóság, és nem téveszthetők össze” – magyarázta.

A vállalkozó elmondta, a törvényszéki ítéletet még nem fellebbezték meg, ám hamarosan megteszik, és szerinte a fellebbviteli bíróság nem dönthet másként, minthogy igazat ad a csíkszentsimoni vállalatnak. „Bár Romániában bármi megtörténhet” – tette hozzá. Lénárd ugyanakkor azt elképzelhetőnek tartja, hogy a Heineken megfellebbezi az európai védjegyhivatal álláspontját Luxembourgban.

A cégvezető szerint legalább fél év eltelik még a romániai jogerős ítéletig. Addig az Igazi Csíki Sör gyártásának semmi akadálya nincs, csak győzzenek eleget tenni a nyári szezonban jelentősen megnövekedett megrendeléseknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?