Tüntetés és bírság jutott az osztrák Schweighofernek

Engedély nélkül indította be a termelést a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó a rétyi üzemében – állapította meg egy ellenőrzés során a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal - tájékoztat az Székelyhon.

A vállalatot megbírságolták, és az engedélyek beszerzéséig az építkezés kivételével minden tevékenységet leállíttattak Rétyen.

A környezetvédelmi őrség felügyelői a civil szervezetek – a bukaresti Bankwatch Románia és a fogarasi Neuer Weg Egyesület – beadványa nyomán kezdett el vizsgálódni az osztrák vállalat rétyi üzemében. A civilek már a múlt hónapban jelezték, bár a környezetvédelmi engedélyeket még nem kapták meg, a rétyi gyárban márciusban és áprilisban gőzerővel folyt a termelés. Állításukat fotókkal is bizonyították: az üzem udvarán rönkök, deszka- és fűrészkorpahalmok voltak láthatók.

A környezetvédelmi őrség a civilek beadványára írt válaszát Toró Attila sepsiszentgyörgyi környezetvédő aktivista juttatta el a Székelyhon szerkesztőségébe. A dokumentumban az áll, hogy a május 7–19. között ellenőrizték a rétyi feldolgozó tevékenységét. A vizsgálatok nyomán kiderült, a Holzindustrie Schweighofer nem rendelkezik a működtetéshez szükséges jóváhagyással. Az osztrág cég április 10-én ugyan benyújtotta a szükséges iratcsomót, ennek ellenére már márciusban és áprilisban beindította a termelést.

A környezetvédelmi őrség által kiszabott pénzbírság mértékét nem közlik a tájékoztatásban, az viszont kiderült, hogy elrendelték a termelés leállítását. Ugyanakkor megvizsgálták az üzem udvarán épülő erőművet is, ez esetben nem találtak rendellenességet. Az építkezés az engedélyeztetési folyamattal párhuzamosan zajlik, az erőmű nem üzemel.

Mint arról már korábban írtunk, a Neuer Weg Egyesület május végén közölte a hírt, hogy felfüggesztette tevékenységét Rétyen a Holzindustrie Schweighofer. Az egyesület alelnöke, Hans Hedrich zöld aktivista megerősítette, hogy az fűrészüzem eddig is illegálisan működött, hiszen környezetvédelmi engedély nélkül folyt termelés a gyárban. A Holzindustrie Schweighofer a fűrészüzemben folyó tevékenységet azzal magyarázta, hogy csupán a berendezéseket tesztelték.

Az egyesület szerint a rétyi gyár vezetősége valótlanságokat állít, amikor úgy tájékoztat, az üzem évi kapacitása "mindössze" 800 ezer köbméter kivágott fa. A Neuer Weg szakértőkre hivatkozva azt állítja, a gyár kapacitása akár az évi 2,2 millió köbmétert is elérheti. 

Székely városokban is tiltakoztak

Hétvégén több romániai és külföldi városban tiltakoztak nemcsak az osztrák cég ellen, hanem a beláthatatlan méreteket öltött erdőirtások ellen is. Itt nézheti meg, hány városban tüntettek.

Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában több mint százan vonultak utcára, Bukarestben több százan, Kolozsváron ellenben pár tízen. A tiltakozók szinte mindenhol elmondták, nem állnak ne a tüntetésekkel, amíg az erdőirtást nem állítják le az országban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?