Hivatalos: büntetik a fizetős autóstopot Romániában

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a képviselőház a törvénytervezetet, amely szerint 5000 lejig terjedő bírsággal büntethető az a taxisengedéllyel nem rendelkező járműtulajdonos, aki utasokat vesz fel és pénzt kér el a fuvarért – írja az avocat.net portál.

A taxistörvényt módosító jogszabályt korábban a szenátus is elfogadta, így ha az államfő kihirdeti, érvénybe lép. A tervezetnek korábban óriási visszhangja volt Romániában, mert az autóstoppolás betiltásaként is értelmezhető.

Az előírás lényege, hogy taxisengedély nélkül egyetlen járműtulajdonos sem szállíthat pénzért utasokat. A tiltást megszegő autósok 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal büntethetők. Az előírás érvényes az áruszállításra is.

E szerint ha egy autóst a rendőrök tetten érnek, hogy pénzt kér el az alkalmi utasától, illetve pénzért árut szállít valaki megbízásából, és nincs erre engedélye, akkor megbüntetik. A törvény nem szabályozza azt, hogy miként történhet a tettenérés, vagyis miként tudja bebizonyítani a rendőr, hogy a sofőr pénzt kért az autóstoppostól.

A törvénymódosító javaslatot a szállításügyi minisztérium nyújtotta be a parlamentbe 2013-ban. A tervezet indoklása szerint a fuvarozásban tapasztalható tisztességtelen versenynek szeretnének gátat venni. A személyfuvarozó cégek ugyanis arra panaszkodnak, hogy a feketén szállító „országúti cápák” ellopják az utasaikat.

FRISSÍTÉS: A módosítást az RMDSZ is megszavazta. Moldován József képviselő a maszol.ro megkeresésére elmondta, az elfogadott tervezet "kimondottan a kalóztaxisokra" vonatkozik. „Nem áll fenn az a veszély, hogy megbüntetik azt a jószándékú autóst, aki felveszi az út szélén álló autóstoppost" – magyarázta.

A képviselő elmondta, az új szabályozás szerint az autós csak akkor bírságolható, hogy ha a rendőrök többször is tetten érik, amint pénzt fogad el feketefuvarért. "Első alkalommal csak figyelmeztetik az illetőt. Ahhoz, hogy megbírságolják, a rendőröknek bizonyítaniuk kell, hogy több alkalommal is elkért pénzt az utasaitól" – mondta a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?