Az országúti „cápák” miatt tiltanák be a stoppolást

A hivatalos személyszállítók tarifáival megegyező árakon dolgoznak a feketén fuvarozó távolsági taxisok, akiket mostanáig megtűrtek a hatóságok. Az autóstoppolást betiltó törvénymódosítás voltaképp ellenük irányul, ám alkalmazhatatlan.

Utazók százezrei láthatják rövid távon kárát annak, ha a hatóságok komolyan veszik majd személyszállítást szabályozó törvény tervezett módosítását, melynek értelmében 1 000 és 5 000 lej közötti bírság szabható ki a stopposokat utaztató autóvezetőkre. A kormány célja a feketefuvarozás felszámolása, ám a stopposok általában kényszerből választják az utazásnak ezt a módozatát, a hazai távolsági tömegközlekedés ugyanis fejletlen, messze elmarad az utazóközönség igényeitől.

A cápák néven közismert, engedély nélkül dolgozó, adót nem fizető fuvarozók valós társadalmi igényre felelnek, általában a megyeszékhelyek és olyan közeli kisvárosok között ingáznak, ahová a tömegszállítás nem kielégítő. A fuvarozó cégek szeretik azzal vádolni a feketén dolgozó konkurenciát, hogy miattuk nem tudnak nyereségesen járatokat üzemeltetni, ám ez nem minden esetben felel meg a valóságnak.

A Fenesi út a vadászterületük

Kolozsvár és Torda között, ahol óránként közlekednek távolsági járatok, nincsenek feketézők, ellenben a Fenesi út a cápák vadászterülete, ugyanis Gyalu és Bánffyhunyad felé csapnivaló a tömegközlekedés. Nagyváradon Élesd, Belényes és Margitta felé is a feketén szállító fuvarozók uralják a terepet, mivel a közúti hivatalos tömegszállítás messze elmarad az igényektől.

A szállítási vállalatok állítása, miszerint a feketézők elszipkázzák az utasokat, már csak azért sem állja meg a helyét, mert a cápák nem dolgoznak olcsóbban náluk: a bihari megyeszékhelyről Élesdig 10 lejért, Margittára 15-ért szállítják az utasokat, Fugyivásárhelyig némelyik nem átall elkérni 5 lejt, Kolozsvárról Gyaluig 6, Hunyadig pedig 10 lej a tarifa.  

Hiányt pótolnak   

„Meglátjuk, hogy mi lesz. Próbáltam én már törvényesen is dolgozni, de nem ment. A rendőrség eddig is tudott rólunk, de békén hagytak, akkor szálltak csak ránk, ha feljelentés érkezett valamelyik személyszállító cégtől. Egyébként jóban vagyunk velük, ha köröznek valakit, egyből hozzánk jönnek érdeklődni, hogy nem-e láttuk. Tudom én, hogy törvénytelen, amit csinálok, de valahogy el kell tartanom a családot. Meg aztán, mihez kezdenének az emberek nélkülünk, például azok akik Hidegszamosról ingáznak? Tömegközlekedés nincs, a taxit meg nem tudnák megfizetni” – nyilatkozta lapunknak egy autós, aki engedély nélkül fuvaroz Gyaluban és környékén.  

A rendőröknek nincs kapacitásuk

Lucian Diniţă, a közlekedésrendészet országos parancsnoka korábban kifejtette, hogy elhibázottnak tartja a törvénymódosítást, szerinte a testületnek nincs kapacitása arra, hogy a stopposoknak megálló autósokra vadásszon.

A hatóságok – rendőrség, önkormányzat, adóhivatal – mostanáig is felléphettek volna a feketén fuvarozók ellen, hiszen az engedély nélküli személyszállítás és az adócsalás jelenleg is törvénytelen és büntetendő, azt pedig, hogy egy adott településen hol várnak kuncsaftra a cápák, csak az nem tudja, aki nem akarja.   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?