Egy emberként kiállnak a székelyek az Igazi Csíki Sör mellett

Azzal a kéréssel fordult csütörtökön több tucat Hargita megyei polgármester, közbirtokossági elnök, közéleti személyiség, közösségi vezető a Heineken Romániához, hogy hagyjon fel az Igazi Csíki Sör gyártója elleni perekkel.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott három nyelvű (magyar, román és angol) állásfoglalás aláírói „a romániai székely-magyar közösség képviselőiként és a közösség nevében” fogalmazták meg kérésüket. „Véleményünk szerint nincs reális alapja az önök által forgalmazott Ciuc Premium márka és az Igazi Csíki Sör márka közötti konfliktusnak” – írják. Az állásfoglalást még Tamás József katolikus segédpüspök is aláírta.

Mint ismert, a Heineken Románia tavaly a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet az Igazi Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc premiumhoz.

A Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a Heineken keresetét. A multinacionális cég fellebbezését a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére. A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert. A kérést Bukarestben jóváhagyták, így a per a Suceava megyei táblabíróságon folytatódik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?