Moldovában dől el az Igazi Csíki Sör sorsa

Jóváhagyta a bukaresti legfelsőbb bíróság pénteken az Igazi Csíki Sör gyártójával pereskedő Heineken peráthelyezési kérését. Az ítélet értelmében a Csíki Sör Manufaktúra ellen másodfokon zajló per a Suceava megyei táblabíróságon folytatódik – írja a Székelyhon.

A holland multinacionális vállalat a Csíki Sör Manufaktúra ellen indított bírósági kereset sajtóvisszhangja és a csíkszeredai sörgyár tulajdonosának hírneve, az őt övező szimpátia miatt kezdeményezte a per áthelyezését a marosvásárhelyi táblabíróságról. A Heineken Románia azzal érvelt, hogy az ügy mediatizáltsága befolyásolhatja a marosvásárhelyi táblabíróság bíráinak objektivitását és pártatlanságát.

A Heineken tavaly szellemi tulajdon megsértése és tisztességtelen verseny vádjával nyújtott be keresetet az Igazi Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen, mert a társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a holland cég csíkszeredai üzemében palackozott Ciuc sörének nevéhez. A Hargita megyei törvényszék decemberben elutasította a Heineken keresetét, a cég fellebbezését pedig a marosvásárhelyi táblabíróság tűzte napirendjére.

Mint ismert, múlt szerdán hadat üzent az Igazi Csíki Sört betiltását követelő Heinekennek egy Facebook-csoport, mert a multinacionális holland cég kétségbevonta a periratokban Székelyföld létét.  A Heineken néhány nappal később közleményben magyarázkodott. Mint írták, több mint 40 éve, hogy a csíkszeredai sörgyár aktív részese a helyi közösségnek, támogatja azt és tiszteletben tartja hagyományait és kulturális örökségét. "Jelenleg több mint 400 Székelyföldön élő alkalmazottunk dolgozik a csíkszeredai és marosvásárhelyi sörgyárunkban, melyek a helyi fogyasztók körében kedvelt sörfajtákat gyártanak" – áll a szövegben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?