Több mint 1300 km sztráda 14 milliárd euróból

Az eredetileg tervezettnél kétszer több, összesen 1300 km autópálya épülne a következő tizenöt évben Romániában a több hónapos közvita után véglegesített infrastruktúra-fejlesztési terv (masterplan) szerint. Az adatokat kedden ismertette a parlamentben Ioan Rus szállításügyi miniszter.

E szerint az 1300 km sztráda mellett 1900 km új gyorsforgalmi út és 2800 km transzregionális út épülne 2030-ig. A tervezett munkálatok összköltsége meghaladja a 26 milliárd eurót, ám Ioan Rus miniszter nem részletezte, hogy ezt a pénzt milyen forrásokból teremti elő a kormány. Arra hivatkozott: az még nem dőlt, hogy mely útszakaszok élveznek prioritást.

A legfontosabb változás a tavaly bemutatott elképzelésekhez képest az, hogy az eredetileg tervezett gyorsforgalmi utak egy része helyett autópálya épülne a következő szakaszokon: Nagyszeben-Pitești (118 km), Marosvásárhely-Târgu Neamț (184 km), Târgu Neamț- Iași-Ungheni (135 km), Bákó-Pașcani (81 km), nagyváradi bekötőút (11 km), Bukarest körgyűrűje (100 km). Ez utóbbi szakasz a tavaly bemutatott masterplanban nem is szerepelt.

A fentiek mellett a következő autópályák épülnének meg (ezek szerepeltek a tavaly bemutatott tervben is): Nagyszeben-Fogaras-Brassó (120 km), Ploiești-Comarnic-Brassó (105 km), Gyalu-Berettyószéplak-Bors (177 km), Craiova-Pitești (121 km), Brassó-Bákó (160 km). Az autópálya-építési munkálatok tervezett összköltsége 14 milliárd euró.

A tavaly bemutatott elképzelésekhez képest öt új gyorsforgalmi út épülne, ezekből két szakaszt eredetileg transzregionális útnak terveztek: Alexandria-Craiova (125 km), Dés-Beszterce (26 km), Szatmárnémeti-Pete (29 km), bekötőút a H. Coandă repülőtérhez (9 km), Nagybánya körgyűrűje (10 km).

A már említettek mellett összesen 14 város körgyűrűje épülne meg, eggyel több a tavaly bemutatott tervekhez képest. Ezek összhossza 175,8 km, a munkálatok költsége pedig 666 millió euró. Az érintett települések: Beszterce, Zilah, Segesvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Râmnicu Vâlcea, Giurgiu, Vaslui, Bârlad, Slobozia, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Temesvár, Mangalia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?