Az RMGC még reménykedik a verespataki aranybánya megnyitásában

Hivatalos átiratban kérte fel a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) anyavállalata, a Gabriel Resources kanadai cég az elnöki hivatalt és a kormányt a verespataki aranybánya engedélyezéséről szóló tárgyalások folytatására.

Ezt az RMGC közölte kedden, miután korábban a kanadai-román cég vezetői perrel fenyegették a román államot az engedélyeztetés elhúzódása miatt. A pertől közleményük szerint egyelőre elálltak, mert tárgyalásos úton rendeznék a kérdést. Ám ha a tárgyalások továbbra sem vezetnek eredményre, a Gabriel Resources a nemzetközi bíróságokhoz fordul – jelentették be.

Mint ismert, a kormány tavaly sem foglalt állást a verespataki befektetésekkel kapcsolatban, mert az aranybánya megnyitása továbbra is érzékeny kérdés Romániában; a nagyvárosokban tüntetéseket is szerveztek ellene. Eközben a befektetésről szóló törvény véglegesen megbukott a parlamentben.

Victor Ponta sajátos álláspontot képviselt az ügyben. Tavaly azt mondta, hogy kormányfőként ellenzi, képviselőként támogatja az aranybánya megnyitását. Klaus Johannis államfő egy korábbi interjúban értésre adta, hogy ellenzi a beruházást. Elődje, Traian Băsescu a befektetés egyik legkövetkezetesebb támogatója volt.

Mint ismeretes, az RMGC még a 90-es évek végén megvásárolta a román államtól a bányalicencet arra, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját. Az RMGC itt 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni, de - a környezetvédők tiltakozása közepette - a bányanyitás engedélyezésének politikai kockázatát azóta egyetlen tisztségben lévő román kormány sem vállalta magára.

Kapcsolódók

Kimaradt?