Véglegesen megbukott a Verespatak-törvény a parlamentben

Elutasította kedden a képviselőház az úgynevezett Verespatak-törvényt, így a jogszabály végelegesen megbukott a parlamentben. Az RMDSZ képviselői testületileg a tervezet ellen szavaztak – tudtuk meg Máté András frakcióvezetőtől.

Mint ismert, a törvény kidolgozására különbizottság alakult tavaly ősszel a parlamentben az akkor kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) kezdeményezésére. Mivel a liberálisok is ellenezték, a parlamenti testületet is elutasító jelentést fogadott el a tervezetről. Utóbb a jogszabályt a szenátus is elutasította, ha azonban a képviselőház – döntő házként – megszavazza, érvénybe lépett volna.

A törvény elfogadását határozottan ellenezték a civil szervezetek, mert közhasznúvá és kiemelt fontosságú nemzetérdekké nyilvánítaná az Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaprojektjét. Mentesítené a céget számos hatályos törvény betartása alól, amelyek a környezet, a természet és a műemlékek védelmét, a pénzügyi felelősségvállalást, a független igazságszolgáltatást és a magántulajdonhoz való jogot biztosítják és szabályozzák. A bányavállalat kilakoltathatná a verespataki lakosokat, ingatlanjaikat pedig kisajátíthatná – figyelmeztettek a zöld szervezetek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?