Visszakapja a 30 millió eurót a GFR tulajdonosa

Visszautalja a Grupul Feroviar Roman által a Román Állami Vasúttársaság teherszállító részlegének (CFR Marfă) privatizálására garanciaként befizetett tíz, illetve az előlegként befizetett húszmillió eurós összeget a szállítási minisztérium.

A szállítási tárca kedden közölte, hogy a sikertelen privatizálást követően visszajuttatja tulajdonosának az összeget. Gruia Stoica, a GFR tulajdonosa már többször is közölte: akár peres úton is, de visszaköveteli a 30 millió eurót, ugyanis szerinte nem a vállalkozása tehet arról, hogy a CFR Marfă privatizálási kísérlete sikertelenül végződött.

Gruia Stoica október 14-én közölte, hogy vállalkozása a magánosítási eljárás mindegyik kitételét teljesítette, a privatizációs eljárás azonban félbeszakadt, mivel a Versenyhivatal nem tudta a privatizációs szerződésben kitűzött határidőig kiállítani elvi jóváhagyását a CFR Marfănak a konkurenciája általi felvásárlásáról. Az eljárás sikertelenségét a szállítási tárca is megerősítette, azt azonban nem közölte, hogy kit terhel a felelősség a magánosítás kisiklásáért.

A GFR összesen 30 millió eurót fizetett ki előlegként illetve garanciaként a 202 milliós vételárból, a szállítási tárca korábban azt fontolgatta, hogy a garanciaként befizetett tízmillió eurót nem utalja vissza Gruiának.

Az állami vállalat 51 százalékos részvénycsomagjának értékesítésére újabb privatizációt hirdetnek meg, a GFR már közölte: ismételten benyújtja vételi ajánlatát a eladósodott cég megvásárlására.

A GFR júniusban nyerte meg a CFR Marfă magánosítására kiírt eljárást, a cég 202 millió eurót ajánlott a konkurense többségi részvénycsomagjának felvásárlásához. A CFR Marfă évek óta veszteségesen működik, a vállalat magánosítását Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés fejében vállalta. A magánosítás egyik lényeges feltétele volt annak, hogy Románia sikeresen lezárta június végén a Nemzetközi Valutaalappal kötött legutóbbi elővigyázatossági hitelmegállapodást és újabbat kössön a pénzintézettel.

Kimaradt?