Kisiklott privatizáció: visszaköveteli 30 millió euróját a GFR

Visszaköveteli a Román Vasúttársaság teherszállító részlegének (CFR Marfă) privatizálási eljárása alatt a garanciaként illetve előlegként befizetett, összesen 30 millió euróra rúgó összeget az állami vállalatot sikertelenül megvásárolni szándékozó Grupul Feroviar Roman (GFR). Az állam tízmillió eurót megtartana.

Ramona Mănescu szállítási miniszter kedden úgy nyilatkozott: az állam megtartja a GFR által garanciaként befizetett tízmillió eurót, erről egyelőre végleges döntés nem született. Gruia Stoica, a GFR tulajdonosa azonban bejelentette: akár peres úton is, de visszaköveteli a 30 milliós összeget, mivel a privatizálási eljárás nem a vállalkozása miatt bukott el. A cég ugyanakkor kártérítés követelését is fontolgatja az államtól.

A CFR Marfă 51 százalékos részvénycsomagjának a GFR általi átvétele hétfőn elbukott, a cég ugyanis nem fizette ki a vételár hátramaradt 170 millió eurós összegét, miután az állami vállalatot hitelező bankok nem egyeztek bele a tulajdonosváltásba, illetve a Versenyhivatal sem közölte még álláspontját a felvásárlás kapcsán. A GFR azonban bejelentette: ismét benyújtja ajánlatát, ha újabb versenytárgyalást írnak ki a veszteségesen működő állami cég megvásárlására.

A GFR júniusban nyerte meg a CFR Marfă magánosítására kiírt eljárást, a cég 202 millió eurót ajánlott a konkurense többségi részvénycsomagjának felvásárlásához. A CFR Marfă évek óta veszteségesen működik, a vállalat magánosítását Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződés fejében vállalta. A magánosítás egyik lényeges feltétele volt annak, hogy Románia sikeresen lezárta június végén a Nemzetközi Valutaalappal kötött legutóbbi elővigyázatossági hitelmegállapodást és újabbat kössön a pénzintézettel.

Kapcsolódók

Kimaradt?