Sok a panasz: fiaskónak bizonyult a roncsautó-program

Elégedetlenek az ócskavastelepek tulajdonosai és az autótulajdonosok az idei roncsautó-program lebonyolításával.

A program második fordulójában csak az ügyeskedők kaptak értékjegyeket – panaszolta el lapunknak Pózna Dávid. A sepsiszentgyörgyi Ariadne Impex ügyvezetője szerint a szervezetlenség jellemzi az idei akciót, hiszen az Környezetvédelmi Alap (AFM) hétvégén a program szabályzatát megszegve 14 megyének nem osztotta ki az értékjegyeket.

Mint arról beszámoltunk, az idei roncsautó-program első fordulójában országszerte 4323 értékjegyet osztottak ki az ócskavastelepeknek, a második fordulóban, a hétvégén pedig kiadták a maradék 12677 vouchert. Pózna Dávid szerint múlt héten akadozva működött a Környezetvédelmi Alap számítógépes programja, akadtak azonban, akik fogták iratcsomóikat, beutaztak Bukarestbe, és addig álltak sorba, amíg megkapták az értékjegyeiket.

Az otthon maradó teleptulajdonosok meglepődve tapasztalták, hogy már minden jegy elfogyott. Így jártak többek között a Hargita és Brassó megyei telephelyek, amelyek értékjegy nélkül maradtak. Háromszéken a Kovászna városi VISS nevű ócskavastelep kapott 200 vouchert, a többi telephelynek nem jutott semmi – mutatott rá Pózna Dávid. Szerinte a roncsautó-program szabályzata szerint a hatóság nem oszthatta volna ki a jegyeket addig, amíg ki közzé nem teszi a jogosultak listáját, ezt a szabályt azonban megszegték.

A pórul jártaknak már nincs amiért fellebbezniük, hiszen minden jegyet kiosztottak – közölte a sepsiszentgyörgyi vállalkozó, aki tagja az ócskavastelepek országos munkaadói szövetségének. Közölte: a szövetség nevében tesznek panaszt a hatóságnál.

A Környezetvédelmi Alap (AFM) közleménye szerint Vâlcea, Gorj, Szeben és Fehér megye kapta a legtöbb értékjegyet, míg Ialomiţa, Călăraşi şi Vaslui, Mehedinţi, Harghita, Olt, Neamţ, Iaşi, Brassó és Prahova megye a legkevesebbet, ezeknek csak az első fordulóban jutott voucher. A roncsautó-program első fordulójában az értékjegyek alig 25 százalékát osztotta ki a Környezetvédelmi Alap, így Kovászna megyének akkor mindössze 51 jegy jutott, holott több mint kétezren érdeklődtek a lehetőség iránt.

Akkor húsz perc alatt elkelt minden jegy – mutatott rá Pózna Dávid, aki sajnálja az öreg autók tulajdonosait, hiszen az első alkalommal megértőek voltak. Sokan az ócskavastelep előtt hagyták autóikat, hogy az akkor kialakult sorrend szerint adják majd le következő alkalomkor. Most viszont csalódniuk kellett. Háromszéken mindeddig sikeres volt a program, a 2005-ös beindítása óta ötezer régi autót vontak ki forgalomból.

Kapcsolódók

Kimaradt?