Forbes: ötödik a milliárdosok toplistáján a leggazdagabb erdélyi magyar

A nagyváradi Teszári Zoltán vagyonát 1,9 milliárd lejre becsülik.

Idén is megőrizte előkelő, ötödik helyét a Forbes magazin 500 leggazdagabb romániait tartalmazó rangsorában Teszári Zoltán. A leggazdagabb erdélyi magyar vagyonát idén 1,9 milliárd lejre, hozzávetőleg 390 millió euróra becsülik a ranglista szerkesztői.

Teszári az RCS&RDS Rt. tulajdonosa, amelynek tavaly kifejezetten sikeres éve volt. A vállalat árbevétele 300 millió lejt meghaladó összeggel, 3,8 milliárdra nőtt, nyeresége pedig duplájánál nagyobbra, 344 millióra hízott. A közel 13 ezer embert foglalkoztató telekommunikációs vállalat a hazai mellett a magyar, az olasz és a spanyol piacon van jelen. A legtitokzatosabb romániai nábobként számon tartott, a sajtónyilvánosságtól nagyon ódzkodó Teszári Zoltánnak a médiában is vannak érdekeltségei.

A Forbes toplistájának csúcsán nem történt változás, az első öt pozíciót ugyanazon emberek foglalják el, mint tavaly, azonos sorrendben.

Unikornis tulajdonos áll az élen

A listavezető Daniel Dines, az első romániai unikornis, az UiPath alapítója és többségi tulajdonosa. Unikornisnak azok a technológiai cégek minősülnek, melyek piaci értéke eléri az 1 milliárd dollárt. Az UiPath értéke jelenleg 7 milliárd dollár, ügyfelei közé tartozik a CIA, az amerikai haditengerészet, a US Navy, a McDonalds és a Duracell. Daniel Dines vagyonát a Forbes 7,7 milliárd lejre taksálja.

Második helyen a Pavăl testvérek, Dragoș és Adrian állnak. A bákói üzletemberek a hazai piacvezető barkácsáruház, a Dedeman tulajdonosaiként váltak közismertté, de újabban ingatlanüzletekkel is foglalkoznak. A Pavăl fivérek vagyonát a Forbes 7,5 milliárd lejre becsüli.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokát Ion Țiriac foglalja el. A korábbi teniszcsillag éveken át a leggazdagabb romániainak számított, 2019-ben taszították le a trónról. Țiriac szerteágazó gazdasági birodalmat épített ki, foglakozik autókereskedéssel, ingatlanfejlesztéssel, biztosításokkal, s tenisz- valamint golftornát is szervez. Korábban társtulajdonosa volt a Metro Cash&Carry és az Unicredit Bank romániai leányvállalatainak, de mindkettőből kiszállt. Țiriac vagyona 6 milliárd lej.

Teszári előtt áll még Anastasia Soare, aki hollywoodi sztárok sminkeseként, kozmetikusaként lett milliárdos, aki Beverley Hills néven működtet világszerte kozmetikai szalonokat, s ugyanazon márkanévvel forgalmaz szemöldök- és bőrápoló termékeket. Vagyona 2,3 milliárd lej a Forbes szakértői szerint.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?