Teszári Zoltán, a titokzatos erdélyi eurómilliomos

A közszerepléstől irtózik, a sajtót szigorúan távol tartja magától, pecsétes papírja van róla, hogy forradalmár, s nem mellékesen félmilliárd eurót meghaladó vagyon birtokosa. 

Teszári Zoltán kétségkívül a legtitokzatosabb hazai nábob. Szemtől szemben a családtagjain, barátain és közeli munkatársain kívül igen kevesen látták, a sajtónyilvánosságtól szinte betegesen ódzkodik, s nem tűri, hogy lefényképezzék. Magam azon ritka emberek közé tartozom, akik újságírói minőségükben találkozhattak vele, valamikor a 90-es évek második felében.

A titkárnője krumplit pucolt

Akkoriban Teszári Zoltán még csak helyi szinten számított ismert vállalkozónak, a TVS nevű nagyváradi kábeltévé tulajdonosaként és igazgatójaként. A sajtóval való kontaktust már akkoriban is kerülte, mivel azonban több munkatársát is viszonylag jól ismertem, egy délelőtt bebocsátást nyertem a cég Kossuth utcai székházában lévő irodájába. Az előszobából nyíló konyhában a titkárnője éppen krumplit pucolt. Bár tehetős ember volt, s minden nap a legjobb étteremben ebédelhetett volna, vélhetően a nyilvánosságot kerülendő, rendszeresen a titkárnőjével főzetett magának.

Az irodában egy hétköznapi megjelenésű, jóarcú fiatalember fogadott. Nem volt pökhendi, tartózkodóan barátságos stílusban kommunikált. Udvariasan közölte, hogy nem szeret a sajtóban szerepelni, nem nyilatkozik újságíróknak, amihez a megértésemet és az elnézésemet kérte, majd elirányított a cég egyik vezető beosztású munkatársához. A telefonszáma a mai napig megvan egy régi határidőnaplómban, de hívni sosem próbáltam, ugyanis akitől megkaptam, figyelmeztetett, hogy nem szokta felvenni.  

A leggazdagabb erdélyi magyarral a mai napig egyetlen interjú sem készült, de még csak nyilatkozatai sem nagyon jelentek meg. A sajtó hosszú évekig ugyanazzal a két fotóval illusztrálta a cégeiről szóló híreket. Nyilvános eseményen legutóbb 2002-ben készült róla kép egy gálán, ahol a legígéretesebb fiatal vállalkozónak járó díjat vette át. Múlt év végén a Cancan bulvárlap lesifotósainak sikerült az üzletembert lencsevégre kapnia Nagyváradon, amint egy idősek otthonából távozott.

Forradalmár dzsúdós

Ismerősök, és magukat meg nem nevező hírforrások elmondásaira alapozva a Magyar Narancs, a Libertatea, a Can-Can, legutóbbi számában pedig a Capital gazdasági folyóirat próbálta megrajzolni a portréját. Teszári Zoltán 1970-ben született Nagyváradon. Fiatalon cselgáncsozni kezdett, 1989-ben, az athéni junior Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Brassóban állítólag aktívan részt vett a 89-es decemberi eseményekben, aminek elismeréseként 2000-ben forradalmár diplomát kapott.

Első vállalkozása, közösen Ludescher Csabával, Tempfli József korábbi megyés püspök rokonával, a Nagyváradon a 90-es években ismertnek számító, fagylalttal és fagylaltporral foglalkozó Rubin&King volt. 1995-ben jegyezte be az RCS (Romanian Cable System) nevű, kábeltelevíziózással foglakozó céget. 1998-ban újabb vállalatot alapított, az internetszolgáltatásra szakosodott RDS-t (Romanian Data System).

2004-ben indította be a Digi TV-t, egy évre rá pedig az RCS és az RDS fuzionált, három az egyben szolgáltatást (telefon, internet, televízió) kínálva a továbbiakban az ügyfeleknek. Teszári 1998-ban kezdett el külföldön terjeszkedni, vállalatainak jelenleg 14 millió ügyfelük van Romániában, Magyarországon, Olaszországban és Spanyolországban. A cégcsoport 2015-ben több napelemparkot vásárolt Erdélyben, a Digi Energy pedig immár közel 90 ezer ügyfelet lát el árammal, közintézményeket is. 2015-ben az RDS&RCS felvásárolt több rádióadót is, köztük az országos szinten a legnépszerűbbek közé tartozó Pro FM-t.

A leggazdagabb erdélyi magyar

Teszári Zoltán vagyonát 550-570 millió euróra becsülik, ezzel a romániai milliárdosok tavalyi listáján a harmadik helyet foglalta el. Teszári többségi tulajdonosa az RDS&RCS fő részvényesének, a holland Digi Communications N.V.-nek. A cég árbevétele tavaly 916,5 millió euró volt, nyeresége pedig 61,7 milliót tett ki. A titokzatos milliárdos házas, egy fiúgyermek apja, ideje számottevő részét a Várad melletti Szentmártonban tölti, ahol egy, anyagi körülményeihez képest szerény lakása van.                    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?